c S
Dnevne novosti

UN priznao libijsku prijelaznu vladu

19.09.2011 07:08 UJEDINJENI NARODI, 16. rujna 2011.(Hina/Reuters), Opća skupština Ujedinjenih naroda u petak je prihvatila libijski zahtjev da veleposlanike koje imenuje prijelazna vlada prihvati kao jedine predstavnike službenog Tripolija u UN-u što je zapravo priznanje nacionalnoga prijelaznog vijeća.
Skupština u kojoj su predstavnici 193 zemalja prihvatila je taj zahtjev sa 114 glasova za, 17 protiv i 15 suzdržanih.

Dužnosnici UN-a kažu da će libijski veleposlanik u UN-u Abdurahman Šalgam ostati na dužnosti glavnoga libijskog diplomata u UN-u.

Odluka Šalgamova zamjenika Ibrahima Dabašija da u veljači prijeđe na stranu pobunjenika potaknula je mnoge libijske diplomate diljem svijeta da se odreknu Moamera Gadafija i osude krvavo gušenje prosvjeda.

Šalgam je poslije krenuo Dabašijevim stopama i prešao na stranu pobunjenika. U žestoku je govoru osudio Gadafija, i usporedio ga s Hitlerom i Pol Potom.

Nekoliko zemalja Latinske Amerike oštro je kritiziralo odluku o priznanju izaslanika nove libijske vlade.

Veleposlanik Venezuele u UN-u Jorge Valero rekao je na zasjedanju Opće skupštine da njegova zemlja odbacuje "nelegitimnu prijelaznu vlast nametnutu stranom intervencijom", kao i svaki pokušaj da se Libija preoblikuje u "protektorat" NATO-a ili Vijeća sigurnosti.