c S
Dnevne novosti

Napreduje raspodjela imovine Jugoslavije

21.09.2011 07:20 SARAJEVO, 20. rujna 2011.(Hina), Predstavnici zemalja-slijednica bivše Jugoslavije na petnaestom sastanku zajedničke radne skupine za provedbu aneksa B sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije održanom u utorak u Sarajevu zaključili su kako je uspješno provedena primopredaja objekata dogovorena u svibnju.

"Izražavam zadovoljstvo u ime Republike Hrvatske jer se ovaj proces (raspodjele) nastavio na novim temeljima", kazao je novinarima Petar Uzelinac, tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatskoj pripada 23 posto imovine bivše diplomatske mreže SFRJ, a Uzelinac je podsjetio kako je na temelju dogovora postignutog u svibnju u Beogradu do sada preuzela dva stana u Trstu i zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Beču. Do kraja godine Hrvatska bi, po riječima Uzelinca, trebala preuzeti i zgradu veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju.

Izrazio je očekivanje kako će do kraja godine biti načinjeni novi koraci koji će omogućiti konačno rješavanje svih preostalih pitanja, a iduća, treća faza podjele imovine trebala bi biti realizirana do kraja kolovoza 2012. godine.

Na sastanku u Sarajevu razgovaralo se i o raspodjeli preostalih nekretnina diplomatsko-konzularne mreže bivše zajedničke države na području Latinske Amerike, Afrike, Kariba i Azije kao i o prodaji zgrade bivšeg veleposlanstva SFRJ u Bonnu te luksuznog stana u New Yorku koji je služio kao rezidencija diplomata akreditiranih pri Ujedinjenim narodima.

Bosanskohercegovački predstavnik Adnan Hadžikapetanović pojasnio je kako će biti angažirane procjeniteljske kuće a na temelju toga tražit će se suglasnost vlada zemalja-slijednica za prodaju objekata u Bonnu odnosno New Yorku.

Zaključeno je i kako se uspješno provodi raspodjela umjetničkih djela iz sjedišta bivših veleposlanstava i konzulata. Glavni tajnik srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Vladimir Ćurguz istaknuo je kako se ovi sastanci odvijaju u veoma dobrom ozračju čime se ujedno jača uzajamno povjerenje.

"Ocjena iz Srbije je da je rad ovog mješovitog povjerenstva veoma dobar", kazao je Ćurguz. Idući sastanak o raspodjeli imovine, kako je najavljeno, trebao bi se održati u Zagrebu do kraja godine.