c S
Dnevne novosti

Odbor za ravnopravnost spolova: o ekonomskom nasilju premalo se govori

21.09.2011 07:18 ZAGREB, 20. rujna 2011.(Hina), O ekonomskom nasilju, u kontekstu problematike nasilja u obitelji, još uvijek se premalo govori, iako je ta vrsta nasilja važna jer sprječava dio žena koje ekonomski ovise o nasilniku da nasilje uopće prijavljuju, ocijenjeno je na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova.

Istraživanje o ekonomskim aspektima nasilja nad ženama i njihovom djecom, koje je provela Darija Maslić Seršić u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Autonomnom ženskom kućom, pokazalo je kako ekonomsko nasilje ima za cilj slabljenje mogućnosti žena da se uspješno suprotstave nasilju.

Istraživanje provedeno na 260 koje su se obraćale za pomoć Autonomnoj ženskoj kući i sličnim ustanovama pokazalo je da zaposlene žene manje doživljavaju posljedice nasilja, ali i da upravo one nasilje trpe dulje od nezaposlenih žena. Kada je riječ o trajanju nasilja, ono u prosjeku iznosi 10 godina.

Iako se u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji kao jedna od vrsta nasilja spominje i ekonomsko nasilje, nema statističkih mogućnosti da se prati koliko tog nasilja ima, upozorila je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol. To se nasilje, kako je kazala, može manifestirati kroz uskraćivanje mogućnosti zaposlenja, uskraćivanje novca za osnovne potrebe i za djecu, ali se vidi i u problemu neisplate alimentacije.

Politika je, kako je ocijenjeno, prepoznala problem i donijela mjere no, kada ih treba provesti dolazi do problema. Država je za poslodavce koji zapošljavaju takve žene donijela poticajne mjere, no 70 do 80 poslodavaca za njih ne zna, kazala je Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće dodajući kako su kroz te mjere tijekom 2010. godine zaposlene tek četiri žene.

Podaci o prijavljenom nasilju i u prekršajnom i u kaznenom smislu za prvih šest mjeseci ove godine slični su podacima iz protekle godine, što je znak da se ne čini dovoljno na suzbijanju nasilja u obitelji, ocijenila je Sobol. Dodala je kako je u prvih šest mjeseci ove godine zaprimljeno 9.180 zahtjeva za policijskom intervencijom, te kako je kazneno prijavljeno 408 osoba.

Kada je riječ o ubojstvima unutar obitelji, njih je u prvih šest mjeseci bilo osam, dok je pokušaja ubojstava bilo 19, rekla je Sobol. Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova "Ekonomsko nasilje nad ženama: manifestacije, posljedice i putovi oporavka" organizirana je u povodu obilježavanja 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.