c S
Dnevne novosti

Otvoren projekt "Potpora reformi kaznenog postupka"

23.09.2011 07:24 ZAGREB, 22. rujna 2011.(Hina), Kao europska potpora jačanju hrvatskog kaznenog postupovnog zakonodavstva je u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici svečano otvoren projekt "Potpora reformi kaznenog postupka", vrijedan više od milijun eura i financiran u sklopu EU programa IPA 2008.
Zadovoljstvo otvaranjem projekta, dio kojega je i nabava 70 audio-vizualnih uređaja za ispitivanje osumnjičenika, prvi je izrazio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zahvalivši Europskoj uniji, posebno Njemačkoj i Francuskoj, čija zaklada odnosno agencija provode projekt koji će trajati 21 mjesec.

Ministar je naglasio da je Hrvatska, posebno u zadnje dvije godine, provela i još provodi brojne reforme u pravosudnom sustavu, te da je možda jedna od najsloženijih i najzahtjevnijih upravo reforma kaznenog zakonodavstva donošenjem novoga Zakona o kaznenom postupku (ZKP), čija je puna primjena (primjenjuje se na sve kaznene predmete) počela od 1. rujna ove godine.

Istaknuo je da je novi ZKP doživio korjenite promjene, usmjerene učinkovitoj borbi protiv kriminala i korupcije, pri čemu su promijenjene uloge istih sudionika - tužiteljstva, odnosno Državnog odvjetništva i USKOK-a, policije i sudstva. Državni odvjetnici, po novom, vode istražne postupke i podižu optužnice koje potom zastupaju na sudu, dok suci istrage djeluju u cilju zaštite prava građana.

"Iz ovog projekta izaći ćemo bogatiji i jači, s novim iskustvima", poručio je Bošnjaković. Riječi hvale za projekt, ali i sve što je Hrvatska učinila u reformi pravosuđa, imao je i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, ustvrdivši da je kazneni postupak u svakoj zemlji jedan od glavnih elemenata po kojima se mjeri učinkovitost pravosudnog sustava, a time i borbe protiv kriminala i korupcije.

U EU su, istaknuo je Vandoren, zadovoljni kako taj važan posao obavlja Hrvatska, jer, naglasio je, sustav utemeljen na pravu i pravdi znači i demokraciju i poštivanje ljudskih prava, dio čega su i brze i pravedne sudske presude. Nužnim je pritom ocijenio kvalitetnu primjenu donesenih propisa u praksi, koja jamči i bolje funkcioniranje sudova te veću neovisnost i suradnju između tužiteljstva i policije.

Otvaranje projekta pozdravili su i veleposlanici Njemačke i Francuske u Hrvatskoj Bernd Fischer i Jerome Pasquier. Projekt "Potpora reformi kaznenog postupka" vrijedna je 1.157.859 eura, a od velikog je značaja za Hrvatsku u procesu njezina pristupanja EU, budući da predviđa poboljšanja u sudstvu, policiji te u drugim državnim tijelima uključenima u borbu protiv kriminaliteta.

Mjere predviđene projektom, istaknuto je na skupu, potrebne su kako bi Hrvatska uspostavila područje slobode, sigurnosti pravde, te time osigurala i punu provedbu pravne stečevine EU, njezinih zajedničkih politika i standarda. Projekt provodi njemačka Zaklada za međunarodnu pravu suradnju (IRZ) te francuska Agencija za međunarodnu pravnu suradnju (ACOJURIS), s osnovnim ciljem povećanja učinkovitosti prethodnog postupka u kaznenim postupcima, pružajući potporu sudovima, tužiteljstvu i policiji u primjeni novog ZKP-a.