c S
Dnevne novosti

Sve više ljudi iz BiH traži azil u EU, ugrožen bezvizni režim

23.09.2011 07:12 SARAJEVO, 22. rujna 2011.Hina, Europska unija ozbiljno razmatra mogućnost suspenzije bezviznog režima za Bosnu i Hercegovinu zbog činjenice da je u drugoj polovini ove godine naglo povećan broj bosanskoheregovačkih građana koji traže azil u nekoj od država članica EU, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH.
Veleposlanstvo BiH u Bruxellesu izvijestilo je prije dva tjedna Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti BiH kako je Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU (FRONTEX) prikupila podatke po kojima BiH ima najveći trend porasta tražitelja azila unutar EU od svih država zapadnog Balkana.

Kao ilustracija naveden je primjer po kojemu je samo u srpnju u Italiji azil zatražilo 156 osoba s putovnicama BiH. "BiH je u veom kratkom razdoblju od države koja je imala najbolji image u vezi s poštivanjem pravila bezviznog režima s EU pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražitelja azila", stoji u dopisu upućenom iz Bruxellesa u Sarajevo čiju presliku donosi "Dnevni avaz".

Također se ističe kako je iz Europske komisije preneseno upozorenje da je EU "iznimno odlučna u provedbi mehanizama kontrole" poštovanja bezviznog režima što bi moglo dovesti i do njegove suspenzije. BiH je bezvizni režim s EU dobila tek s početkom ove godine kao zadnja među državama zapadnog Balkana nakon što je ispunila niz strogih kriterija čiji je cilj bio spriječiti ilegalne migracije.

U prvoj polovici ove godine zabilježen je tek neznatni broj tražitelja azila među državljanima BiH koji su putovali u EU no taj se trend naglo promijenio od srpnja.TV Federacije BiH (FTV) izvijestila je kako je je povećani broj tražitelja azila zabilježen i u Belgiji, slično situaciji u kojoj su se našle Srbija i Makedonija neposredno nakon što su te države, godinu dana prije BiH, dobile bezvizni režim sa EU.

Prema dostupnim informacijama, i u slučaju BiH riječ je o osobama koje organizirano u skupinama stižu u Belgiju privučene lažnim obećanjima kako će im tamo biti odmah odobren azil i osigurana novčana potpora. Mediji su izvijestili kako je u proteklim tjednima opaženo da cijele obitelji iz sjeverne Bosne prodaju cjelokupnu imovinu i odlaze prema EU a posebice Belgiji i Francuskoj.

Kolektivno iseljavanje zabilježeno je među bošnjačkim povratnicima te Romima koji su živjeli u Odžaku, Vukosavlju i Modriči. Mevludin Osmanović iz Modričkog luga kazao je FTV-u kako je prodao svojih šest krava i kupio autobusne karte za cijelu obitelj kako bi otišli u Belgiju.

"Ne može mi nigdje biti gore nego ovdje", kazao je Osmanović pravdajući odlazak teškim životom. Voditelj Službe za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je kako među osobama koje traže azil u EU ima i veliki broj onih koji lažno tvrde da su državljani BiH. Pojasnio je kako je riječ o osobama poput izbjeglica s Kosova koje su privremeno boravile u BiH.

Oni po dolasku u neku od država EU uništavaju dokumente s kojima su putovali i potom se prijavljuju kao tražitelji azila iz BiH. Takvi slučajevi kojih navodno ima i do četrdeset tisuća zahtijevaju posebne postupke provjere koji dugo traju a istodobno stvaraju sve goru sliku o BiH.