c S
Dnevne novosti

Božinović primio Kyrlea

23.09.2011 07:10 ZAGREB, 22. rujna 2011.(Hina), Ministar obrane Davor Božinović sastao se u četvrtak s glavnim tajnikom austrijskoga ministarstva vanjskih poslova Johannesom Kyrleom i s njime razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja na području obrane i sigurnosti, stanju u regiji jugoistočne Europe kao i stanju u zemljama u kojima su u mirovnim operacijama raspoređeni pripadnici oružanih snaga dviju zemalja.
Glavni tajnik Kyrle izrazio je zadovoljstvo skorašnjim članstvom Hrvatske u EU-u, istaknuvši kako je Austrija snažno podupirala taj proces koji je osim za Hrvatsku, važan i za cijelu regiju, kaže se u priopćenju.

Iako Austrija nije članica NATO-a, Austrija i Hrvatska strateški su partneri na području obrambene suradnje, a pripadnici oružanih snaga dviju zemalja provode zajedničke godišnje treninge, obuke i uvježbavanja, istaknuto je tijekom sastanka.

Suradnja hrvatskih i austrijskih oružanih snaga iznimno je bitna u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda UNDOF-u na Golanskoj visoravni, gdje je od 2008. u sklopu austrijske bojne 95 pripadnika OSRH.