c S
Dnevne novosti

Pristupanje Hrvatske Fakultativnom protokolu prioritet AIH-a

26.09.2011 07:20 ZAGREB, 24. rujna 2011.(Hina), Amnesty International Hrvatske (AIH) upozorio je kako su prošle dvije godine otkako je otvoren za potpisivanje dokument za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava građana, ali da ga Hrvatska još nije potpisala.
Fakultativni protokol omogućuje pojedincima i skupinama, koji smatraju da su im prekršena prava iz Međunarodnoga pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, da pravdu mogu potražiti pred posebnim Odborom UN-a.

Pristupanje Republike Hrvatske tom Protokolu, kako se navodi, jedan je od prioriteta Amnesty Internationala Hrvatske, koji je jučer u Rijeci održao predstavljanje kampanje "Hoćemo potpis!" "Nema nikakvog razloga da Hrvatska ne potpiše Fakultativni protokol", istaknuo je tom prigodom Marinko Učur, profesor na riječkom Pravnom fakultetu.

Isto misli i velik broj građana, koji od hrvatske vlade očekuju učinkovitiju zaštitu svojih prava. Zabrinjavajuća je i činjenica, kako se navodi, da Republika Hrvatska već pet godina kasni u podnošenju izvješća Odboru za ekonomska, socijalna i kulturna prava o poštivanju svojih obveza iz Međunarodnog pakta. Zadnji izvještaj iz Hrvatske Odboru je trebao stići 2006. Fakultativni protokol potpisalo je 36 zemalja, među njima i BiH, Crna Gora i Slovenija.