c S
Dnevne novosti

Bliskoistočni kvartet predlaže dogovor do kraja 2012.

26.09.2011 07:14 NEW YORK, 23. rujna 2011.(Hina/AFP), Bliskoistočni kvartet u kojem su SAD, Rusija, EU i UN predložio je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave mirovne pregovore kako bi do kraja 2012. postigli konačni dogovor.
Dvije strane će se za mjesec dana sastati prvi put kako bi "utvrdile vremenski plan i metodu pregovaranja", po toj izjavi objavljenoj nepuna četiri sata nakon podnošenja zahtjeva za članstvo palestinske države u UN-u.

Na toj "pripremnoj" sjednici utvrdila bi se i obveza da će se "najkasnije" do konca 2012. postići konačni dogovor, po tekstu izjave koji je UN dao medijima.

Kvartet traži od strana da "za tri mjeseca iznesu cjelovite prijedloge o sigurnosti i teritoriju (pitanje granice) te da za šest mjeseci ostvare bitan napredak".

Međunarodna konferencija organizirat će se u Moskvi "u pogodnom trenutku" radi procjene napretka u pregovorima. Organizirat će se i konferencija donatora za Palestinu, ali se još ne zna kada.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u petak u govoru u Općoj skupštini UN-a u kojemu je iznio razloge zahtjeva za članstvo palestinske države u UN-u, da je voljan nastaviti pregovore s Izraelom na temelju granica iz 1967., uz uvjet prekida gradnje židovskih naselja.