c S
Dnevne novosti

Proglasit ćemo ništetnima akte JNA kojima se osuđuju hrvatski branitelji

26.09.2011 07:22 ŠIBENIK, 23. rujna 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor, uz saborske zastupnike, predstavnike lokalnih vlasti i pripadnike vojnih postrojbi iz 1991. sudjelovala je na Svečanoj akademiji održanoj u HNK Šibenik povodom 20. obljetnice rujanskog ratnog podviga.

Tom prilikom predsjednica vlade je ponovno najavila zakon kojim bi se proglasili ništetnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države koji se odnose na Domovinski rat u Hrvatskoj. Najavila je i da će Vlada prikupiti dovoljno ruku u Saboru da Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji postane ustavni zakon.

Šibenik je ušao u legendu, pamtit će se junaštvo šibenskih vitezova i svih koji su se danas okupili na proslavi velike obljetnice kako bi pokazali zajedništvo i sjetili se onih teških vremena u kojima smo svijetu pokazali kako se brani Hrvatska i kako se ratuje za slobodu, kazala je premijerka Kosor.

Zahvalila je šibenskim braniteljima jer su davne 1991. u sebi nosili hrabrost i jer su, kazala je, osjetili što znači poziv da se brani Hrvatska kojeg je odaslao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Nakon projekcije filma "I moj grad će biti sretan" autorice Mateje Šarić, premijerka je ustvrdila kako je iz tih kadrova jasno da su u obranu Hrvatske krenuli mladići i djevojke goloruki i s krunicom oko vrata.

Nakon tih kadrova, rekla je, jasno je i to da se nikakve prepreke na koje nailazimo danas ne mogu usporediti s borbom za slobodu. Upravo iz tog razloga Šibenik je pravo mjesto s kojeg treba poručiti da nikome nećemo dozvoliti reviziju hrvatske povijesti te odašiljanje poruka kako Hrvatska, primjerice, ne bi trebala slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kakve smo čuli i prošle i ove godine, kazala je Kosor.

Ne samo da ćemo slaviti te dane, poručila je premijerka, već će svako to slavlje biti jače i sa snažnijim porukama koje će govoriti o budućnosti Hrvatske, koje ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Podsjetila je kako ovih dana iz susjedne države u Hrvatsku stižu optužnice hrvatskim braniteljima, osobito braniteljima Vukovara, te ustvrdila kako takvo što više neće dopuštati.

"Želim napomenuti da će hrvatska vlada krenuti u proceduru sa zakonom kojim ćemo proglasiti ništetnima sve pravne akte bivše Jugoslavenske narodne armije i njezinih pravosudnih tijela i tijela bivše države koji se odnose na Domovinski rat u Hrvatskoj, a prema kojima su osumnjičeni i optuženi državljani naše države za kaznena djela počinjena na teritoriju RH", ustvrdila je Kosor.

Dodala je kako, nažalost, oni koji su pokrenuli agresiju na Hrvatsku i tu bitku izgubili, nakon 20 godina žele pobjedu u optužnicama, no to, poručila je, neće proći i to Hrvatska neće dopustiti. Hrvatskoj je rat bio nametnut, zajedno sa svom njegovom žestokom i krvavom agresijom, no Hrvatska je pobijedila, a hrvatski branitelji su pripadnici pobjedničke vojske, kazala je premijerka.

Tu činjenicu, dodala je, treba svakodnevno slaviti i na tom se podvigu svakodnevno okupljati. Kosor je također ustvrdila kako joj je žao što dio Sabora nije prihvatio prijedlog Vlade da Zakon o članovima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane ustavni zakon. Time bi se, dodala je, samo zajamčilo da nikome u budućnosti ne može pasti na pamet da taj zakon mijenja.

Prema prijedlogu Vlade to je trebao postati zakon koji će uvijek jamčiti poštivanje dostojanstva svakog hrvatskog branitelja, njihovih obitelji i svakog djeteta koje je izgubilo oca ili majku, rekla je i najavila kako Vlada u tom prijedlogu neće posustati, već će skupiti dovoljno ruku za njegovo izglasavanje u Saboru.

Ovo je trenutak u kojem treba ponoviti jednu veliku povijesnu istinu - Hrvatska je članica NATO saveza, a od 1. srpnja 2013. postat će 28. članica Europske unije, a za tu činjenicu najzaslužniji su hrvatski branitelji, njihove obitelji i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zato će potpis na ugovoru o pristupanju EU biti posvećen braniteljima, rekla je premijerka.

Proslava spomendana 20. obljetnice rujanskog rata počela je jutros polaganjem vijenaca ispod šibenskog mosta na kojemu je u rujnu vođena i dobivena najvažnija bitka rujanskog ratnog podviga u kojoj je poražen daleko nadmoćniji srpski agresor predvođen Ratkom Mladićem.

Nakon toga na šibenskoj je rivi upriličena izložba naoružanja, opreme i ratnih vojnih brodova Hrvatske ratne mornarice. Spomendan će zaključiti postrojavanje - prvi put u mirnodopskom razdoblju na glavnom gradskom trgu Poljana - ratnih postrojbi koje su sudjelovale u rujanskom ratu 1991. te druženje branitelja uz vojnički grah.