c S
Dnevne novosti

Pristupanje RH, Uniju će sljedeće godine stajati 13,1 milijuna eura

27.09.2011 07:22 BRUXELLES, 26. rujna 2011.Hina, Proračun Europske unije za 2012. godinu treba se povećati za 13,1 milijun eura, kako bi se europske institucije pripremile za skoro pristupanje Hrvatske, a najveći dio toga iznosa namijenjen je za Europski parlament i troškove povezane s parlamentarnim promatračima iz Hrvatske.

Europska komisija je prije nekoliko dana uputila amandman na svoj prijedlog proračuna za sljedeću godinu, koji je objavila u proljeće ove godine, a koji treba biti prihvaćen u studenome.

Za proračun Europske unije nadležni su Europski parlament i Vijeće, koji donose odluku na prijedlog Komisije. Komisija je sada podnijela amandman na svoj prijedlog jer u vrijeme izrade nacrta proračuna za sljedeću godinu još nije bio poznat datum pristupanja Hrvatske. Datum ulaska Hrvatske - 1. srpanj 2013. godine- utvrđen je odlukom Europskog vijeća u lipnju ove godine.

Najveći dio od 13,1 milijuna eura namijenjen je za Europski parlament - 7,8 milijuna eura, a ostalo otpada na Vijeće, Komisiju, Gospodarski i socijalni odbor, Odbor regija i Ured europskog pravobranitelja. Hrvatska će u Europskom parlamentu imati 12 zastupnika nakon što se obavi ratifikacija pristupnog ugovora, a od potpisivanja toga ugovora do punopravnog članstva hrvatski zastupnici će imati status promatrača, koji će moći sudjelovati u radu Europskog parlamenta, ali ne i glasovati.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će potpisan u prosincu, a promatrači u Europskom parlamentu doći će već u siječnju. Za putne troškove i dnevnice parlamentarnih promatrača u 2012. godini namijenjeno je 1,2 milijuna eura. Za jezičnu potporu, prevođenje i tumačenje te za pomoć promatračima, namijenjeno je 2,5 milijuna eura.

Za te poslove već su zaposlene 62 osobe, koje se plaćaju iz ovogodišnjeg proračuna, a za sljedeću godinu trebat će zaposliti još 62 osobe. Europsko vijeće i Vijeće Europske unije trebat će dodatnih 1,375 milijuna eura. Dio toga iznosa - 350 tisuće eura - namijenjen je za jedan ured te za sobe za sastanke i za novinarske konferencije.

Za zapošljavanje novog osoblja u Vijeću - devet prevoditelja i tri tajnice - namijenjeno je 400 tisuća eura. Troškovi Komisije koji su vezani uz proširenje na Hrvatsku u sljedećoj godini procijenjeni su na 3,2 milijuna eura, što između ostaloga uključuje zapošljavanje dodatnih 46 djelatnika na određeno vrijeme. Za dodatne troškove Gospodarskog i socijalnog odbora, Odbor regija i Ured pravobranitelja ukupno je namijenjeno 0,7 milijuna eura.