c S
Dnevne novosti

MIP skinuo Sanaderov imunitet za aferu Ina-MOL

27.09.2011 07:14 ZAGREB, 26. rujna 2011.Hina, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) je odobrilo USKOK-ov zahtjev i bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinulo zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Iako je MIP odluku donio jednoglasno, tome je, kao i u ranijim slučajevima, prethodila 20-minutna žestoka rasprava između članova SDP-a i HDZ-a. Arsen Bauk (SDP) kazao je kako iz optužnice protiv Sanadera proizlazi da je DORH "Predsjedništvo HDZ-a i vladu proglasilo gomilom hipnotiziranih likova kojima je opasno povjeriti i puno jednostavnije poslove, a kamoli vođenje države, jer ispada da ih je Sanader sve hipnotizirao i da uopće nisu imali svoje mišljenje".

No, dodao je, Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić "nisu bili toliko hipnotizirani" već su postavili neka pitanja, pa se, kazao je, zanimljivo priupitati što je tada mislila Jadranka Kosor, koja je 2009. također bila na sjednici Predsjedništva kada s raspravljalo o izmjenama ugovora s MOL-om. "Sigurno je mislila 'nećete vi meni ovako' i odmah kad je dobila priliku smijenila je to dvoje iz vlade", kazao je Bauk.

Ocijenio je i da USKOK-ova optužnica pokazuje opravdanost stava SDP-a i HNS-a kada su lani na istražnom povjerenstvu za Inu dali izdvojeno mišljenje, suprotno onom HDZ-a i HSS-a da oko izmjena dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a 2009. nije bilo ništa sporno. "S obzirom da iz navoda optužnice ispada da je Damir Polančec govorio istinu i da surađuje u borbi protiv korupcije, hoće li on biti rehabilitiran i vraćen u HDZ, a iz njega izbačeni neki drugi", upitao je HDZ-ovce.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) Baukove je navode ocijenio podmetanjima i insinuacijama, podsjetivši na jučerašnju poruku SDP-ova čelnika Zorana Milanovića da će se njegova stranka kloniti prljave kampanje. "No, kolega Bauk iz sjednice u sjednicu to čini i koristi svaku priliku da oblati HDZ i njegovu predsjednicu Jadranku Kosor", kazao je Sesvečan. Naglasio je da MIP nikome ne sudi niti utvrđuje nečiju kaznenu ni političku odgovornost, već da će sud o tome je li netko kriv ili nije, u konkretnom slučaju Sanader, dati pravosuđe.

"Nitko ne može znati tko je izvan institucija nešto radio, je li bivši premijer činio ono što što mu se stavlja na teret", rekao je Sesvečan. SDP-u je predbacio da, za razliku od HDZ-ove vlade, dok je bio na vlasti ništa nije činio na suzbijanju korupcije, "koje bi možda danas bilo manje". "U vašem mandatu bilo je više korupcije nego danas, ali nitko se time nije bavio i to je odgovornost vaše vlade i vaše stranke", poručio je Bauku, ističući da je veća upravljačka prava MOL-u u Ini jamčio ugovor iz 2003. koji je potpisala SDP-ova vlada.

"Znam da nije lako sumnjati kada partija kaže, ali volio bih čuti i drugo mišljenje o SDP-ovom tajnom računu, posebno mišljenje državnog odvjetnika", poručio je SDP-ovcima Živko Nenadić (HDZ), kojega zanima "gdje sežu pipci tog off shore računa iz 1995". Naglasio je da u USKOK u optužnici protiv Sanadera ni jednom riječju ne spominje Vladu ni Predsjedništvo HDZ-a, već samo Sanadera. "Nemojmo prejudicirati stvari, žalosno je ako se ovo stvarno dogodilo, ali dobro je da se raščišćava i da je dobilo pravosudni smjer", rekao je Nenadić.

Na njegove prozivke o tajnom računu SDP-a odgovorio je Bauk. "Tako govorite kada ste god uhvaćeni s prstima u pekmezu. I ugovor iz 2003. i račun su vam računi bez krčmara", poručio je. Gordana Sobol (SDP) složila se s Baukom kako se iz optužnice može iščitati da je Predsjedništvo HDZ-a izglasalo sve ono što je Sanader predložio, te da su "znali za sve postupke koji su se kasnije dogodili".

USKOK je prošlog tjedna pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao drugu optužnicu protiv Sanadera, kojega nakon optužnice za ratno profiterstvo u aferi Hypo tereti i da je primio 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Optužnicom se Sanadera sumnjiči i da je, zlorabeći položaj premijera, za spomenuti iznos mita trebao dogovoriti izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

Istoga dana USKOK je zahtjev za skidanje Sanaderova imuniteta uputio u Ured predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, odakle je proslijeđen MIP-u, čije odluke još formalno mora potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici koja počinje prekosutra.