c S
Dnevne novosti

Radičova: ulazak Hrvatske u EU veliko postignuće

27.09.2011 07:18 ZAGREB, 26. rujna 2011.(Hina), Završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU, golemo je postignuće i nadam se da će hrvatski građani na referendumu shvatiti prednosti članstva, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu slovačka premijerka Iveta Radičova.

"Iskreno čestitam na završetku pregovora. To nije bio jednostavan i lak zadatak i zato je naša čestitka još iskrenija", rekla je Radičova na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Referendum o pristupanju, koji se u Hrvatskoj očekuje nakon potpisivanja pristupnog ugovora, slovačka premijerka nazvala je "teškim ispitom" i nada da će hrvatski građani shvatiti prednosti članstva i glasati "za".

"Ulazak u obitelj koja prolazi velike probleme dobro je promišljen korak", rekla je Radičova aludirajući na krizu eurozone, a kao prednosti članstva navela jačanje gospodarstva, trgovine, vladavine prava i građanskog društva. Upitana kada će slovački parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor rekla je: "među prvima, bez odgode".

Premijerka Kosor zahvalila je Radičovoj i njezinoj vladi na potpori u završetku pregovora koji se u ožujku, kada se se dvije premijerke srele u Bratislavi, činio kao teško ostvariv cilj. "Sigurna sam da će Slovačka biti jednako prijateljska i brza i u tome poslu", rekla je Kosor govoreći o ratifikaciji pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica Unije.

Predsjednice dviju vlada razgovarale su o gospodarskoj suradnji i robnoj razmjeni koja je ove godine porasla za 14 posto, pri čemu je hrvatski izvoz u Slovačku veći za 30 posto, a uvoz iz te zemlje za 6 posto. U Hrvatsku je do kolovoza stiglo deset posto više slovačkih turista nego lani, odnosno 320.000, a o izvrsnim bilateralnim odnosima svjedoči i briga o hrvatskoj manjini u Slovačkoj koja ima 4,700 pripadnika te slovačkoj manjini u Hrvatskoj, ocijenile su premijerke.

Velike projekte najavile su u području energetike i diverzificiranja plinskih dobavnih pravaca, pa bi tako idućih dana trebao biti potpisivan ugovor o međusobnom korištenju skladišta plina, kakve je Slovačka već ima s Mađarskom i Poljskom. "Ne želimo više doživjeti situaciju da nam se prekine dostava plina, kao što se dogodilo u slučaju sukoba između Ukrajine i Rusije", rekla je Radičova.

Na upit slovačkih novinara, Kosor je komentirala suradnju s Haaškim sudom i njezin nedavni pozdrav nepravomoćno osuđenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. "Za nas je Oluja oslobodilačka operacija na koju je Hrvatska imala pravo. Činjenica je da sam pozdravila sve branitelje i zapovjednike, ali isto tako i da svi odgovorni za ratne zločine moraju odgovarati.

Mi sa sudom potpuno surađujemo, ali isto tako svatko je nevin dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom", istaknula je premijerka Kosor.