c S
Dnevne novosti

MORH organizirao seminar o poslovanju s UN-om

27.09.2011 07:12 ZAGREB, 26. rujna 2011.(Hina), Iako je Ujedinjenim narodima jedna od primarnih misija sudjelovanje u mirovnim misijama, poslovna suradnja s njima također je dobra prilika, rekao je hrvatski ministar obrane Davor Božinović u ponedjeljak u Zagrebu na seminaru o poslovanju s Ujedinjenim narodima.

Seminar organizira hrvatsko ministarstvo obrane, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, a namijenjen je hrvatskim gospodarstvenicima, kako bi im približio mogućnosti i načine poslovanja sa Svjetskom organizacijom.

"Iako je sudjelovanje UN-a u mirovnim misijama njihova primarna djelatnost, oni su i poslovna prilika", rekao je Božinović. "Hrvatsko gospodarstvo mora tu priliku iskoristiti".

Božinović je rekao kako se u srpnju sastao s pomoćnikom glavnoga tajnika UN-a i s njime se dogovorio o organiziranju stručnog predavanja na temu "Kako poslovati s Ujedinjenim narodima", a u organizaciji je sudjelovao i HGK koji je na skupu predstavljala zamjenica predsjednika Vesna Trnokop Tanta.

Razmjena Hrvatske s UN-om nije na zadovoljavajućoj razini, a moguće ju je podignuti, rekao je UN-ov direktor za opremanje i nabavu Dmitri Dovgopoly. Hrvatska ima velik potencijal, rekao je, i već je 1992. bila "među deset glavnih dobavljača" za UN.

"Ako je to mogla u ratu", rekao je, "može i u miru". "To je za Hrvatsku korisno", dodao je i naglasio nužnost političke potpore hrvatskim poduzećima, a UN ih već smatra kompatibilnima.

"Da ne mislimo da su hrvatska poduzeća kompatibilna, ne bih bio ovdje. Ali morate biti konkurentni, ne možete dobiti posao bez natjecanja", naglasio je.