c S
Dnevne novosti

Clinton poziva Europljane na nastavak reforma

28.09.2011 07:14 WASHINGTON, 28. rujna 2011.(Hina/AFP), Hillary Clinton, američka ministrica vanjskih poslova, pozvala je u utorak Europljane da nastave reforme radi izlaska iz krize javnog duga u eurozoni, ustvrdivši da nema alternative "tim teškim odlukama".

"Pozivamo zemlje da nastave reforme koje će ponovo potaknuti rast i poboljšati konkurentnost", rekla je nakon razgovora s portugalskim kolegom Paulom Portasom.

Američki ministar financija Timothy Geithner pozvao je u subotu 24. rujna eurozonu da podigne "protupožarni zid" za zaštitu od dužničke krize, kako bi spriječila njezino prelijevanje na druge zemlje.

Clinton, koja je načela pitanje o kojemu rijetko progovara, ocijenila je u utorak da je Portugal "na dobrom putu". "Druge zemlje i vlade i dalje rade kako bi stupile na taj put", dodala je.

"Očekujemo od europskih čelnika da nastave raditi tako da odgovor na krizu bude snažan, prikladan i napose uspješan". Američka državna tajnica dodala je kako "osobno vjeruje" da će Europljani biti kadri "donijeti teške odluke".

Usto je priznala da se SAD "bori sa sličnim izazovima". "Podupiremo uspješne i razumne napore koje ovdje čini predsjednik Obama a u Europi nekoliko čelnika", zaključila je.

"Samo želimo da bude jasno kako moramo nastaviti kročiti tim putem, ne koristeći se prečacem", rekla je slikovito.