c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o trgovini

29.09.2011 07:24 ZAGREB, 28. rujna 2011.Hina, Hrvatski sabor nastaviti će zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o trgovini, a razmotrit će i paket tzv. mirovinskih zakona, najavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na kraju saborske sjednice.

Cilj predloženih izmjena i dopuna Zakona je unaprjeđenje i djelatnosti trgovine kao važne gospodarske djelatnosti, usklađivanje odredaba zakona o radnom vremenu prodavaonica s odlukom Ustavnog suda i sprječavanje nelojalne konkurencije i sive ekonomije.

Uvodi se niz novina radi jednostavnosti postupka i otklanjanja administrativnih zapreka pa se tako briše odredba koja se odnosi na obvezu Ministarstva da u postupku izdavanja lokacijske dozvole određuje posebne uvjete za obavljanje trgovine u određenim vrstama prodajnih objekata, proširuje krug osoba koje mogu obavljati djelatnost trgovine i na pravne osobe (udruge, zadruge, ustanove i slično).

Također, uvodi se mogućnost prodaje robe i usluga u prostorima kulturnih, sakralnih, obrazovno-pedagoških, znanstvenih, javnih ustanova i slično.

Predloženim zakonom propisuje se jednaka obveza vezana uz problematiku stavljanja robe na tržište za robu proizvedenu u Hrvatskoj kao i za uvozne proizvode, a radi suzbijanja sive ekonomije i nezakonitog poslovanja propisuje se što se ne smatra nepoštenim trgovanjem i uvodi kaznena odgovornost za građanina koji nelegalno obavlja prodaju robe izvan prodavaonica.

U raspravi na saborskom Odboru za rad i socijalno partnerstvo, čiji je predsjednik Boris Kunst, navedeno je da su postojeća zakonska rješenja odnosno ograničavanje radnog vremena rada prodavaonica nedjeljom dovela do ograničavanja poduzetničke slobode trgovaca, odnosno nejednakosti poduzetnika.

Zaštita prava radnika zaposlenih u trgovini, rečeno je, može se osigurati dosljednom primjenom Zakona o radu i djelotvornim inspekcijskim nadzorom.