c S
Dnevne novosti

GONG: omogućiti bolji pristup informacijama

29.09.2011 07:16 ZAGREB, 28. rujna 2011.(Hina), GONG je na Međunarodni dan prava na pristup informacijama pozvao hrvatsku Vladu da objavi rezultate pregovora s Europskom unijom na način koji će građanima biti lako razumljiv i jasan, a od institucija i tijela javnih vlasti zatražio je da građanima omoguće pravodobno ostvarivanje prava na pristup informacijama te da svoj rad učine transparentnijim, i to redovitim objavljivanjem svih javno dostupnih podataka o njihovom radu.

GONG u  priopćenju ocjenjuje kako je općoj javnosti i dalje nejasno kakvi su rezultati pregovora Hrvatske i Europske unije, zbog čega se dovodi u pitanje pravo i obaveza građana na donošenje informirane i promišljene odluke na nadolazećem referendumu o pristupanju RH u EU.

K tome, GONG je pozvao i medije, a posebno javne, da građanima omoguće razumljivo tumačenje informacija, te da otvore medijski prostor za rasprave, debate i sučeljavanja o pitanjima pristupanja i članstva RH u EU. Ta nevladina organizacija još jednom skreće pažnju na, kako smatraju, problematičnu provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, a koju prate još od usvajanja Zakona 2003. godine.

"Unatoč sustavnom upozoravanju na brojne manjkavosti u implementaciji, ali i samom Zakonu, pozitivni pomaci još uvijek ne nude dovoljno dokaza da su promjene u razumijevanju i provedbi ovog prava nepovratne, a kao najveća prepreka na tom putu pokazao se nedostatak stvarne političke volje za otvaranje institucija i povećanjem transparentnosti njihova rada", navodi GONG u priopćenju.

Ocjenjuje kako su institucije i dalje zatvorene te građani teško dolaze do traženih informacija, dokumenti koji bi trebali biti javno dostupni i dalje se olako označavaju različitim stupnjem tajnosti, a tijelo nadležno za provođenje Zakona i dalje nije u mogućnosti u potpunosti provoditi test javnog interesa.

To je, navode, pokazalo i posljednje GONG-ovo istraživanje predstavljeno na okruglom stolu "Test javnog interesa i pravo na pristup informacijama", jer se još uvijek događa i da građani uopće ne dobivaju rješenje prilikom odbijanja zahtjeva za ustupanje informacije, a brojne su teškoće i u provođenju kaznenih i prekršajnih odredbi Zakona.

Kako bi građanima omogućio bolje razumijevanje i praktično korištenje prava na pristup informacijama, GONG je na svojim internetskim stranicama objavio vodič za građane (http://www.gong.hr/page.aspx?PageID=69) i niz drugih korisnih materijala (prezentacije, različitu dodatnu literaturu i primjere međunarodne prakse, ali i sve dosadašnje GONG-ove izvještaje i analize o provedbi ZPPI-a).