c S
Dnevne novosti

Kosor: dionice CO nisu prodane

29.09.2011 07:10 ZAGREB, 28. rujna 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako dionice Croatia osiguranja (CO) nisu prodane već prenijete, a država ostaje u pretežitom vlasništvu od 51 posto.

"Dionice su prenijete kako bismo pronašli način povrata duga umirovljenicima ove godine od 820 milijuna kuna", ustvrdila je Kosor odgovarajući na aktualnom prijepodnevu Damiru Kajinu (IDS) na pitanje zašto se prodaje CO.

Kajin je izrazio bojazan da se CO namješta jednoj tajkunskoj monopolističkoj tvrtki u Hrvatskoj zapitavši se tko može jamčiti da CO neće sutra biti predmet preuzimanja.

SDP-ovku Nadu Čavlović Smiljanec zanimalo je zašto je umirovljenicima mirovina pala s 48 na 39 posto prosječne plaće, na što joj je premijerka Kosor uzvratila kako bi u ime SDP-a trebala građanima odgovoriti zašto su rekli da duga nema i da ga neće vraćati.

Ujedno je pozvala SDP-ovce da u vrijeme izborne kampanje objasne zašto su 2001. smanjili prava 100-postotnih invalida prve skupine za 60 posto.

Danijela Mondekara (SDP) zanimalo je kako to da premijerka Kosor kaže da je Kukuriku koalicija prepisala program od HDZ-a kada okosnicu tog programa čine sve one mjere koje je HDZ 'odbacio'.

Premijerka Kosor mu je uzvratila kako je njezina vlada poduzela mjere u borbi protiv nelikvidnosti te da je smanjila parafiskalne namete za 25 posto.

Mi smo rekli da svi dobri studenti imaju besplatni studij, kazala je dodajući da je jedna od mjera njezine vlade i uređivanje javnih poduzeća. HEP tako danas ne duguje ni kune, a struja nije poskupila dvije godine, ustvrdila je premijerka.

"Vaše prijedloge u Saboru nismo mogli prihvatiti jer su oni tražili 30 milijardi kuna iz državnog proračuna", poručila je Kosor SDP-ovcima.