c S
Dnevne novosti

Odluke sa sjednice Vlade RH

30.09.2011 07:12 ZAGREB, 29. rujna 2011.(Hina), Vlada je sa sjednice uputila Hrvatskom saboru mišljenje o Izvješću o radu Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2010. godinu te predlaže da prihvati Izvješće, ali ukazuje na dio Izvješća o radu Centra u kojem se ocjene o krivnji ili nevinosti osumnjičenika proglašavaju činjenicama, iako utvrđivanje odgovornosti nije zadaća Centra, već nadležnog suda.

U priopćenju sa sjednice Vlade se navodi da je izmijenjena Odluka o ispravama i službenim obrascima čiji su sadržaj, oblik, način zaštite i obvezna primjena propisani zakonima i drugim propisima. Naime, od donošenja navedene Odluke, dana 28. travnja 2011. godine, uslijedilo je donošenje novih zakona i drugih propisa čija primjena zahtijeva obimnije ažuriranje odnosno izmjene i dopune Popisa isprava i službenih obrazaca, koji je sastavni dio navedene Odluke te je sada zamijenjen novim Popisom.

Dana je suglasnost Općini Marija Gorica za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., u iznosu od 1.265.000,00 kuna, za financiranje kapitalne investicije kupnje nekretnine. Vlada je utvrdila da je izgradnja višestambene građevine planske oznake S-4, po programu POS-a, Donja Drenova, u interesu Republike Hrvatske. Interes se utvrđuje na temelju Parcelacijskog elaborata za provedbu detaljnog plana uređenja višestambenih građevina po programu POS-a na Donjoj Drenovi.

Također, Vlada je utvrdila interes Republike Hrvatske za izgradnju igrališta za golf „Baštijunski brig“ od 27(18+9) rupa s pripadajućom infrastrukturom, prometnicama, parkiralištima, klupskom kućom i servisnom zgradom, te građevinama ugostiteljsko-turističke namjene-vilama, apartmanima i hotelom u naselju Biograd na Moru.

Donesena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj obučnoj aktivnosti „AU11HR“, koja će se održati u Republici Austriji od 19. do 27. listopada 2011. godine. Sudjelovanje uključuje korištenje jednog helikoptera Mi-171Sh, a na obučnoj aktivnosti će uz Oružane snage RH sudjelovati i oružane snage država članica NATO-a i država članica Partnerstva za mir.

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu. Novom Odlukom su imena navedena u prethodnoj Odluci zamijenjena funkcijama u resornim tijelima.

Također, predlaže se imenovanje predsjednika radne skupine na razini državnog tajnika za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a u sastav Radne skupine dodatno se uvrštavaju ravnatelj Uprave za multilateralne poslove u navedenom Ministarstvu, kao zamjenik predsjednika, zatim ravnatelj Uprave za pripremu proračuna i financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Ministarstvu financija, ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo i predstavnik Hrvatske narodne banke.

Prihvaćen je Nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi te se ovlašćuje potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi da u ime Vlade potpiše Kolektivni ugovor. Naime, kako je sukladno članku 92. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama bila obveza uskladiti granske kolektivne ugovore u javnim službama s odredbama članka 67. i 91. toga Ugovora, te kako je isteklo vrijeme primjene Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi u srpnju 2010. godine, predlaže se sklapanje novog Kolektivnog ugovora.

Vlada je upoznata s Memorandumom o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, potpisanim 26. srpnja 2011. godine u Sarajevu.

Također, Vlada je upoznata s Memorandumom o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Komisije za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore, potpisanim 16. studenoga 2010. godine u Zagrebu te s Memorandumom o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije, potpisanim 9. rujna 2011. godine u Zagrebu, stoji u priopćenju sa sjednice Vlade.