c S
Dnevne novosti

Suđenje Timošenko: EU zabrinuta

03.10.2011 07:14 VARŠAVA, 30. rujna 2011.(Hina/AFP), Europska unija je u petak izrazila "zabrinutost" zbog spornog suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko koje je nazvala "ozbiljnim pitanjem" koje bi moglo utjecati na trgovinske pregovore s Kijevom.

"Izrazili smo našu zabrinutost za sudbinu bivše premijerke Julije Timošenko i odbacili smo svaku možebitnu selektivnu primjenu kaznenog zakona prema članovima bivše vlade" u Ukrajini, rekao je novinarima čelnik EU-a Herman Van Rompuy.

"Riječ je o ozbiljnom pitanju", dodao je Van Rompuy, naglasivši da je o tome više puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem na dvodnevnom skupu "Istočno partnerstvo" u Varšavi.

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je Kijev na moguće posljedice na pregovore EU-a i Ukrajine o postizanju dogovora o slobodnoj trgovini koji se u ovom času vode.

"Mislimo da loš odnos prema oporbi i povrede" demokratskih pravila mogu "teško naštetiti" nastojanjima zemlje kao što je Ukrajina da se približi Europskoj uniji i "mogu utjecati na pregovore".

Ukrajina se nada da će u prosincu, na susretu na vrhu s EU-om, potpisati ugovor o slobodnoj trgovini. Kijev očekuje veliku gospodarsku i političku korist od tog ugovora. Janukovič je ipak prihvatio tu strategiju pošto je dugo zagovarao približavanje Moskvi.

Europljani sumnjaju da se suđenjem Timošenko želi ukloniti neugodnu suparnicu sadašnjoj vlasti. Bivšoj premijerki sudi se od lipnja zbog toga što je 2009., bez odobrenja vlade koju je predvodila, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina nepovoljne za Ukrajinu, po optužnici.

Suđenje je danas prekinuto do 11. listopada, a nakon nastavka se očekuje brzo izricanje presude.