c S
Dnevne novosti

Sud potvrdio prvu optužnicu protiv Sanadera

03.10.2011 07:18 ZAGREB, 30. rujna 2011.(Hina), U cijelosti je potvrđena prva optužnica protiv bivšeg premijer Ivo Sanader koja ga tereti za ratno profiterstvo, to jest uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj, izvijestila je novinare USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš.

Nakon dvosatnog ročišta zatvorenog za javnost, USKOK-ova tužiteljica je brojnim novinarima okupljenim ispred zagrebačkog Županijskog suda kazala da je optužno vijeće potvrdilo optužnicu zbog ratnog profiterstva te da je zadovoljna tom odlukom.

Kratko je dodala da će spis sada biti dostavljen drugom vijeću koje će odrediti pripremno ročište na kojem će se odrediti početak suđenja.

Laptoš nije željela otkriti pojedinosti sa sjednice optužnog vijeća, kojim je predsjedala sutkinja Tanja Pavelin-Borzić, opravdavši se da je ročište tajno.

Sanadera prva optužnica tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Očekuju se izjave njegovih branitelja.