c S
Dnevne novosti

Sabor donio paket mirovinskih zakona

03.10.2011 07:26 ZAGREB, 30. rujna 2011.(Hina), Hrvatski sabor donio je paket mirovinskih zakona, kojim se, među ostalim, umirovljenicima koji su dobrovoljno ušli u drugi mirovinski stup omogućuje povratak u prvi stup.

Zastupnici su izmijenili Zakon o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, čime svi koji se odluče za izlazak iz drugog stupa te za mirovinu iz prvog to mogu učiniti pri odlasku u mirovinu ako procijene da je to za njih povoljnije.

Dopunjen je Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, čime je prijelaz u prvi stup omogućen i za 1200 žena koje su već otišle u mirovinu iz prvog i drugog stupa, tako da bi njihova mirovina trebala porasti između 500 i 1500 kuna.

Sabor je dopunio i Zakon o mirovinskom osiguranju te Zakon o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju pa će sadašnji dodatak od 4 do 27 posto, koji prima oko 300 tisuća tzv. novih umirovljenika, umirovljenih nakon 1999., postati sastavnim dijelom mirovine.

Izmijenjen je Zakon o trgovini kojim se, sukladno odluci Ustavnog suda, ukidaju odredbe koje ograničavaju radno vrijeme trgovina. Zakon zato ponovno jednako tretira sve blagdane koji su definirani kao državni praznici, a poslodavci će, kao i dosad, samostalno određivati radno vrijeme trgovina, uzimajući u obzir potrebe kupaca i prava zaposlenika.

Zastupnici su izmijenili i Zakon o porezu na dohodak, pa se poslodavcima omogućuje da svojim radnicima odobravaju kredite po povoljnijim kamatnim stopama, a da se isto ne smatra oporezivim primitkom primatelja kredita. Zakon u tom smislu smanjuje donju granicu kamate za jedan postotni bod, odnosno s četiri posto na tri posto.

Izmjene je doživio i Zakon o tržištu plina, kojim je Sabor omogućio Vladi da može na određeno vrijeme propisati najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce. Vlada je početkom kolovoza donijela Uredbu kojom je odlučila da se najviša razina cijene plina za povlaštene kupce, s primjenom do kraja ove godine, određuje u iznosu od 2,13 kuna za prostorni metar, u što nisu uključeni troškovi skladištenja.

Sabor je donio Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, kao i Zakon o ovlasti vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, a u drugo je čitanje uputio prijedlog Zakona o umjetničkom obrazovanju.

Dnevni red 24. sjednice dopunjen je s 11 novih točaka, među kojima i konačnim prijedlogom Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o prijedlogu potvrđivanja Sporazuma s vladom Crne Gore o policijskoj suradnji.