c S
Dnevne novosti

Europske države tražit će u VS-u glasanje o rezoluciji o Siriji

04.10.2011 07:08 NEW YORK, 4. listopada 2011.(Hina/Reuters), Europske države zatražit će u utorak da Vijeće sigurnosti UN-a glasa o rezoluciji kojom se osuđuje represija nad demonstrantima u Siriji, ali još uvijek nije poznato hoće li Rusija uložiti veto, izjavili su neimenovani dužnosnici.

Rezolucija, koju su sastavile Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal, ublažena je verzija prethodnih nacrta kojima se Siriji prijetilo sankcijama ako, u skladu s međunarodnim zahtjevima, ne obustavi borbu protiv prodemokratskih prosvjednika.

Za razliku od prethodnog nacrta u kojemu se izričito prijetilo sankcijama, u najnovijoj inačici poziva se na "ciljane mjere" protiv Damaska ako nastavi vojne operacije protiv civila.

"To je još uvijek oštra rezolucija ", izjavio je Reutersu jedan od zapadnoeuropskih diplomata." Svi znamo da 'mjere' znače 'sankciju'. Ako budu odobrene, one će poslati snažnu poruku u Damask", dodao je.

Petnaestočlano vijeće o nacrtu rezolucije trebalo bi glasati u utorak u 17 sati po lokalnom vremenu, doznaje se od dužnosnika iz Vijeća sigurnosti.

"Što će Rusija učiniti još uvijek nije jasno", izjavio je Reutersu jedan od zapadnih diplomata.

Drugi diplomat smatra da je Moskva pod moralnim pritiskom da ne stoji na putu osuđivanju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegove polugodišnje operacije slamanja otpora demonstranata, a tijekom koje je, po podacima Ujedinjenih naroda, ubijeno najmanje 2.700 civila.