c S
Dnevne novosti

Zagreb ugostio Europski parlament mladih

04.10.2011 07:24 ZAGREB, 3. listopada 2011.(Hina), U Zagrebu se od 30. rujna do 9. listopada održava 68. Međunarodno zasjedanje europskog parlamenta mladih, na kojem više od 250 mladih iz 35 europskih zemalja raspravlja o aktualnim temama iz politike EU-a, a  za mlade Europljane je u Muzeju suvremene umjetnosti priređena i prigodna svečanost te službeno otvorenje zasjedanja.

Tijekom dana sudionici zasjedanja sudjelovali su u radu po odborima gdje su razmatrali brojna pitanja iz raznih područja europske politike: od vanjske politike, ekonomije, kulture i okoliša do međunarodnog tržišta, industrije, zapošljavanja i ljudskih prava te sigurnosti i obrane.

Tako će biti i u iduća dva dana, kada će održati i plenarnu sjednicu, a rezoluciju koju usvoje mladi parlamentarci razmotrit će i njihovi stariji kolege iz Europskog parlamenta.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković je ocijenio važnim što Europski parlament mladih, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade i hrvatskog predsjednika, ovih dana zasjeda upravo u Hrvatskoj koja je pred ulaskom u EU i spremna je za izazove EU-a, kao i za davanje doprinosa njihovom rješavanju.

Izaslanik hrvatskog predsjednika Dejan Jović poručio je mladima kako je otvoren dijalog u slobodnom društvu odgovor na svaki radikalizam i destrukciju te je naglasio važnost međugeneracijske solidarnosti u stvaranju balansa između društvenog progresa i stabilnosti.

Paul Vandoren, šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj, rekao je da je ponosan što mlade može pozdraviti u toj funkciji koja će uskoro biti privedena kraju jer su pregovori EU-a i Hrvatske uspješno završili, ali i kao građanin Europe poručivši im da i oni budu ponosni na EU.

Naglasio je kako hrvatski građani, prije referenduma o ulasku Hrvatske u EU, moraju biti dobro informirani o EU-ovoj politici i njegovim institucijama, što je, dodaje, obveza hrvatske Vlade, uz podršku Delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Glavni organizatori zasjedanja u Zagrebu Albina Štimac i Dražen Puklavec istaknuli su kako im je želja ohrabriti delegate da postanu svjesni i istražuju mogućnosti EU-a, ali i one vlastite, a predsjednica zasjedanja Anna O'Leary iz Irske mladima je poručila da nova iskustva koja upiju ne ostanu 'mrtvo slovo na papiru' već da se u svojim zemljama bore za zajedničke ideale koje će učvrstiti u Zagrebu.

Zasjedanja Europskog parlamenta mladih jedinstvena su po tome što okupljaju stotine mladih iz gotovo svih europskih zemalja i stvaraju poticajno međunarodno okruženje za razvoj debatnih vještina i uvažavanje mišljenja drugih.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, program EU-a "Mladi na djelu", Grad Zagreb, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Vijeće Europe i drugi.