c S
Dnevne novosti

Slovačka: Glasovanje o EFSF-u zakazano za 11. listopada

05.10.2011 07:10 BRATISLAVA, 4. listopada 2011.(Hina/AFP), Slovački parlament će se 11. listopada očitovati o pojačanju Fonda za financijsku stabilnost eurozone (EFSF), najavio je u utorak Bela Bugar, predsjednik stranke mađarske manjine koja sudjeluje u vladajućoj koaliciji desnog centra, podijeljenoj oko toga pitanja.

"Odlučili smo glasovati u parlamentu 11. listopada", rekao je Bugar novinarima, dodavši ipak da nije postignut nikakav dogovor o pojačanju EFSF-a.

"Pregovori još nisu gotovi, ali se večeras više neće nastaviti", rekao je. Da bi dobila odobrenje parlamenta, četveročlana koalicija premijerke Ivete Radičove koja ima većinu od 79 zastupnika od njih 150, trebat će 22 glasa njezina partnera, stanke SaS-a koja se dosad protivila EFSF-u, ili potporu socijaldemokratske oporbe (Smer-SD).

Slovačka, članica eurozone od 2009., jedna je od triju zemalja koje se još nisu izjasnile o proširenju ovlasti tog mehanizma koji treba priskočiti u pomoć zemljama u financijskim teškoćama, među kojima i Grčkoj.