c S
Dnevne novosti

Sabor za dopune Zakona o skladišnici

06.10.2011 07:22 ZAGREB, 5. listopada 2011.Hina, Zastupnici u Hrvatskom saboru redom su podržali izmjene i dopune Zakona o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje jer će, smatraju, pridonijeti transparentnijem poslovanju sa skladišnicom i većem priljevu obrtnog kapitala u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zakon je stupio na snagu 2009. i od tada je izdano svega 25 skladišnica. Predloženim izmjenama stoga će se, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josipa Kraljičkovića, ojačati uloga vjerovnika u kreditiranju temeljem zaloga na skladišnici, koja postaje vrijednosni papir i služit će kao jamstvo kod ostvarivanja kredita i pozajmica.

Također će se, navodi Kraljičković, olakšati i ubrzati prodaja robe založene u skladišnici, te utvrditi uloga ovlaštenog trgovca kao i nove sastavnice za obavljanje prodaje kad vjerovnik nije u mogućnosti naplatiti svoje potraživanje u novcu. Dragutin Bodakoš (SDP) je rekao da predložene izmjene zakona vezane uz skladišnicu smatra iskorakom ka boljem kreditiranju poljoprivrednika od strane poslovnih banaka koje će skladišnicu prepoznati kao jamstevni dokument.

Naveo je kako je dosad zaživjelo tek devet licenciranih skladišta, čiji su kapaciteti prilično mali, a poljoprivreda i poljoprivrednici već su, dodaje, slučajeve krađe pšenice, primjerice u Đakovštini, previše platili. "Zato je važno da te zakonske promjene što prije zažive", dodao je. Kao središnje pitanje naveo je povećanje likvidnosti u poljoprivredi, a Mile Horvat (SDSS) pak smatra najvažnijim riješiti se subvencija uvoznim lobijima, pogotovo kad je riječ o voću i povrću.

"Dok stimuliramo uvoz ne možemo očekivati da će domaći proizvod biti interesantan", kazao je i izrazio nadu da će praćenje poljoprivredne proizvodnje postati bar malo zanimljivije bankama kad skladišnica postane vrijednosni papir s kojim će seljak moći trgovati. Krešo Filipović (HDZ) također smatra da će se izmjenama zakona uspostaviti pozitivno poslovno ozračje u kojem će financijske institucije prihvatiti skladišnicu kvalitetnim jamstvom naplate potraživanja, a Stanko Grčić (HSS) navodi pak da će na taj način profitirati i skladištari.

"Iz Slavonije odavno dopiru vapaji i za osnivanjem burze roba te agro banke", kazao je Boro Grubišić (HDSSB) te ocijenio da bi se njihovim ustrojavanjem seljaku omogućila veća sigurnost i zarada te mogućnost da prodaje svoje žito onda kada je to za njega najpovoljnije. Skladišnica je mali, ali nedovoljan korak, ustvrdio je napominjući kako je u jednom trgovačkom lancu, usred Slavonije, nedavno morao kupiti kruh iz Austrije.

Zlatko Koračević najavio je da će i HNS/HSU podržati izmjene Zakona, ali i prigovorio vladi što joj je trebalo tri godine da "sjedne s bankama" i dogovori skladišnicu za poljoprivrednike koju će, dodaje, ionako moći koristiti tek iduće godine.