c S
Dnevne novosti

Sabor: većina podupire dopune Zakona o medicinskoj oplodnji

06.10.2011 07:24 ZAGREB, 5. listopada 2011.Hina, Većina saborskih klubova podržala je dopune Zakona o medicinskoj oplodnji, koje su oporbeni ocijenili potvrdom da je važeći Zakon loš, a vladajući pokazateljem da vlast sluša glas struke.

Vesna Pusić je najavila da će Klub HNS/HSU-a podržati vladin prijedlog, ali i napomenula da je vladajuća većina 2009., kada ga je donosila, o zakonu govorila kao najboljem mogućem rješenju, a oporbene kritike, pa i one kojima se tražilo upravo ono što se sada predlaže, s indignacijom odbacivala.

"Tada ste govorili da je zakon bio najbolje rješenje, da bi sada taj najbolji zakon mijenjali u njegovim bitnim odrednicama. To je kao da netko kaže kako je najbolja ideja bila da bude crno, a zato se danas mijenja u bijelo", poručila je Pusić vladajućima. Naglasila je da su za HDZ ograničavanje "vađenja" jajnih stanica na tri po postupku te apsolutna zabrana zamrzavanja zametaka prije dvije godine bili etički neprihvatljivi, a sada više nisu.

"Igrate se sa sudbinama i životima ljudi koji rješavaju svoje probleme", poručila je HDZ-u, te pozvala ministra Darka Milinovića da prizna kako je dvije godine griješio. Istoga je stava i Mirando Mrsić koji je najavio da će SDP biti suzdržan prema zakonskim dopunama, ocijenivši da je više postupaka medicinske oplodnje te više rođene djece posljedica zdravstvene politike i većeg ulaganja, a ne zakona, kako to tvrdi Milinović.

"Zašto sada naknadna pamet, zašto se čekalo dvije godine", upitao je vladajuće, naglasivši da je ljudska reprodukcija uvijek i političko pitanje, ali i temeljno pravu žene na slobodan izbor kada, s kim i koliko djece će imati. Najavio je da će SDP, kada dođe na vlast, mijenjati Zakon i dopustiti zamrzavanje jajnih stanica "kao zlatni standard".

Ministar Milinović zahvalio je SDP-u na, kako je rekao, priznanju da vodi dobru zdravstvenu politiku, ali i izrazio žaljenje što SDP nije prihvatio njegov poziv da zajedno pripreme reformu zdravstva i "zajedno sudjelujemo u zdravstvenoj politici". Ističući da je ulaganje više novca u zdravstvo dio te politike te da vlada Ivice Račana nije, unatoč visokom gospodarskom rastu, htjela izdvojiti novac za plaćanje oplodnje više od tri jajne stanice, Milinović je Vesni Pusić prepjevao stih iz pjesme grupe Jinx "Na čemu si ti".

Pusić je tu ministrovu poruku ocijenila neprihvatljivom, rekavši da se tako može razgovarati u HDZ-u, ali ne i u parlamentu. "Sram vas bilo, taj način ponašanja zadržite u HDZ-u", poručila je Milinoviću, a predsjedavajućem Ivanu Jarnjaku, koji na ministrovu poruku nije reagirao, zahvalila "što ne radi svoj posao".

Milinović je kazao kako ne razumije zašto se Pusić osjeća uvrijeđenom, jer je, rekao je, samo otpjevao stih iz ljubavne pjesme, kojega je naknadno izrecitirao u cijelosti: "...prekrasno i nejasno da bi bila istina, još uvijek voliš me, ali nemaš vremena, kako znam na čemu sam, kad ne znam na čemu si ti".

Ivan Bagarić je istaknuo da je za Klub HDZ-a, kada je riječ o medicinskoj oplodnji, osnovno pitanje kada započinje život - u trenutku začeća. Naglasio je da najnoviji znanstveni radovi ukazuju kako nema mjesta teoriji da se preembrij proglašava prezigotom, radi rizika otvaranja vrata manipulaciji s najranijom fazom djeteta, "tim divnim božjim stvorenjem, proglašavajući ga biološkim materijalom". U ime HDZ-a Milinoviću je zahvalio na ustrajnosti da uredi to područje, unatoč, kazao je, hajci koja je pratila donošenje i provedbu zakona.

"Svi vi koji ste glasovali za ovaj zakon, sjetite se hajke koja je i na vas osobno provedena, sjetite se naših lica objavljenih u dnevnim novinama u najmanju ruku ukazanih i prstom uprtih kao u zločince", rekao je Bagarić. Marijana Petir (HSS) ocijenila je kako na prvi pogled izgleda kao da je riječ o sitnim izmjenama, ali i dodala kako se njima izmjenjuje cijeli duh zakona, upitavši zašto se, s obzirom na uspjeh u procesu oplodnje, donose izmjene koje na mala vrata uvode mogućnost zamrzavanja zametaka.

"HSS drži da je ljudski život uvijek dar i svet pa mu priliči da na svijet dođe na način koji štiti dostojanstvo njegova dolaska", poručila je Petir. Naglasila je da se njezina stranka zalaže za zaštitu svakog oblika ljudskog života od začeća do smrti, pa bi to, istaknula je, trebali pratiti i hrvatski zakoni. Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio je kako je zakonski prijedlog mali, ali značajan korak naprijed za one kojima je potrebno, te mali korak naprijed u stavovima ministra Milinovića i njegovog ministarstva.