c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama

07.10.2011 07:24 ZAGREB, 6. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor raspravio je prijedlog izmjena Zakona o sudskim pristojbama, kojima se, među ostalim, predviđa ubrzanje postupaka naplate neplaćene sudske pristojbe.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Barica Novosel podsjetila je kako je prema dosadašnjem zakonu prisilnu naplatu sudskih pristojbi provodila porezna uprava, a po izmjenama zakona vršit će je Fina, kako bi naplata bila brža i učinkovitija.

Uvode se i sudske pristojbe na neke procesne radnje kao što su sudska pristojba na presudu zbog ogluhe, na presudu na temelju odricanja, na imenovanja stalnih sudskih vještaka i stalnih sudskih tumača. Novina je i povećanje sudskih pristojbi na žalbu i reviziju kako bi se destimulativno djelovalo na stranke u parničnom postupku na odugovlačenje postupka.

Plaćanja pristojbe oslobođene su nagodbe tijekom prvostupanjskog postupka kako bi stranke na taj način što češće rješavale sporove. Zbog recesije i male platežne moći građana vlada je odustala od prijedloga za povećanje pristojbi u zemljišno-knjižnom postupku, pa zemljišnoknjižni izvadak ostaje 20 kuna.

Saborski klubovi uglavnom su podržali predložene izmjene, a Emil Tomljanović (HDZ) posebno je pohvalio oslobađanje plaćanja nagodbi čine će se poticati rasterećenje sudova i učinkovitost pravosuđa. Silvano Hrelja (HNS/HSU) ocijenio je kako je zakon između prvog i drugog čitanja doživio značajne, kvalitetne izmjene.

Po njegovom mišljenju, pristojbe bi ipak trebalo malo smanjiti jer nisu u skladu sa životnim standardom građana. Protiv vladinog prijedloga, odnosno povećanja pristojbe, bio je Damir Kajin. "Sudske pristojbe ovim se rapidno povećavaju, a povećanje bilo čega u ovo vrijeme je naprosto bezobrazluk, jer ovo postaje deranje kože ionako osiromašenom narodu", poručio je.

Zastupnici su raspravili i konačni prijedlog zakona o javnoovršiteljskim pristojbama, sukladno novom Ovršnom zakonu po kojemu su s početkom ove godine s radom počeli javni ovršitelji koji će provoditi ovrhu i naplaćivati javnoovršiteljsku pristojbu.

Ta pristojba, naglasila je državna tajnica Barica Novosel, neće, kada zakon stupi na snagu 1. siječnja 2012., biti nagrada za javne ovršitelje, nego će se uplaćivati u državni proračun. Njezini iznosi i visina bit će na razini dosadašnje pristojbe koju su naplaćivali sudovi u ovršnim postupcima.