c S
Dnevne novosti

Leonetti: Hrvatska je element stabilnosti među susjedima

07.10.2011 07:08 ZAGREB, 6. listopada 2011.(Hina), Hrvatska je u procesu pristupanja Europskoj uniji ispunila sve uvjete, obvezala se nastaviti reforme, i kao takva element je stabilnosti među susjedima, rekao je u četvrtak u Zagrebu francuski ministar za europske poslove Jean Leonetti.

"Hrvatska je ispunila sve zahtjeve, obvezala se nastaviti reforme sve do ulaska u EU i ona je element stabilnosti među susjedima. Ne može se zamisliti ući u EU bez normaliziranja odnosa sa susjedima. Hrvatska je to napravila na svečani način sa Srbijom u Vukovaru koji ću danas posjetiti", rekao je Leonetti u izjavi novinarima na marginama seminara o trgovini ljudima koji se u četvrtak i petak održava u Zagrebu i na čijem je otvaranju sudjelovao.

U Vukovaru bi ministar Leonetti trebao položiti vijenac za žrtve Ovčare, te posjetiti bolnicu. "Hrvatska je prošla sve zahtjevne etape od predaje zahtjeva za članstvo kako bi došla do kraja pregovora. Još treba proći referendum za koji se nadam da će biti pozitivan. Potom je potrebna ratifikacija u parlamentima, između ostalog u francuskom, i mogu reći da u Francuskoj ne postoji nikakvo oklijevanje oko pristupanja Hrvatske", rekao je Leonetti.

On je stavio veliki naglasak na pomirenje među susjedima, istaknuvši da će nakon Vukovara posjetiti i Beograd gdje će uputiti istu poruku. "Srbija ima europsku perspektivu. Ona treba pristupiti EU-u, ne postoje nikakvi posebni dodatni uvjeti koje treba ispuniti da bi dobila status kandidata. Međutim, postoji moralna i stvarna obveza koju Srbija mora ispoštovati a to je da u EU ne može ući prije nego se riješe problemi sa susjedima", naglasio je francuski ministar.

"Smatramo da je Hrvatska element poticajan za druge narode da shvate da ne treba zaboraviti prošlost, ali da treba gledati u budućnost a to je Europa", dodao je. Kao i Leonetti, koji je izrazio nadu u pozitivan ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković u zajedničkoj je izjavi za novinare kazao kako Hrvatska nema potrebu za "planom B".

"Ako pogledamo sva ispitivanja javnog mnijenja, ispunjene reforme, provođenje informativne kampanje, stajališta ključnih političkih stranaka. ja smatram da će uvjerljiva većina hrvatskih birača na referendumu prepoznati strateški razvojni karakter budućeg članstva i podržati napore svih koji su u to bili uključeni proteklih godina", kazao je Plenković. Što se tiče procesa ratifikacije u zemljama članicama EU-a, državni tajnik smatra da će do 1. srpnja 2013. taj proces u potpunosti biti završen.

"Imamo indicije od strane parlamenata i vlada da postoji veliki broj država koje žele već početkom iduće godine dati pozitivni signal Hrvatskoj i završiti proces nacionalne ratifikacije. Sigurno je da će među članicama biti i onih koje će željeti čekati i vidjeti redovita izvješća Europske komisije te će sukladno tome određivati nacionalnu dinamiku ratifikacije ali sam uvjeren da će u razdoblju koje je pred nama do 1. srpnja 2013. svih 27 nacionalnih ratifikacija na vrijeme biti dovršeno", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje očekuje li kakve probleme s obzirom na prijevremene izbore u Sloveniji, kao i na činjenicu da se u Češkoj i Irskoj željelo glasovati o hrvatskom Ugovoru o pristupanju zajedno s češkim izuzećima iz Lisabonskog ugovora odnosno irskim formalnim jamstvima o niskoj stopi korporativnog poreza, Plenković je rekao da je hrvatski ugovor jedinstveni pravni dokument koji će prolaziti odvojenu proceduru ratifikacije.

"Mislim da možemo očekivati vrlo angažiran pristup država članica u procesu ratifikacije našeg ugovora o pristupanju. Naš ugovor je jedinstveni pravni dokument. Bilo da je riječ o irskim ili češkim protokolima, to su posebni pravni dokumenti koji će prolaziti odvojenu proceduru ratifikacije u nacionalnim parlamentima država članica. Oni mogu na glasovanje doći otprilike u isto vrijeme kao svojevrsni europski paket ali radit će se o dva odvojena glasovanja", kazao je, dodajući da "nema miješanja nekog drugog pitanja s tekstom Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u".

Što se tiče pitanja pripreme zakona o ništetnosti zakonskih akata iz Srbije, francuski ministar je kazao da o tom konkretnom pitanju nije razgovarao s hrvatskim dužnosnicima.