c S
Dnevne novosti

Uredba o unutarnjem ustrojstvu MUP-a

07.10.2011 07:16 ZAGREB, 6. listopada 2011.(Hina), Vlada RH na sjednici je donijela Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova, izvijestio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Uredba je podijeljena u dvije osnovne cjeline: u prvom dijelu Uredbe propisan je ustroj i djelokrug ustrojstvenih jedinica Ministarstva u sjedištu, dok se u drugom dijelu Uredbe utvrđuje opis poslova ustrojstvenih jedinica-policijskih uprava i policijskih postaja.

Također, ovom Uredbom propisuju se nazivi ustrojstvenih jedinica u sastavu Ministarstva i drugih unutarnjih ustrojstvenih jedinica, njihov djelokrug, način upravljanja, okvirni broj državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova, način planiranja poslova, radno vrijeme te druga pitanja od osobitog značaja za rad Ministarstva.

Donesena je i Uredba o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih poslova. Temeljem kriterija utvrđenih u članku 10. stavak 2. Zakona o policiji, a uz uvažavanje posebnih propisa koji utvrđuju područno ustrojstvo Republike Hrvatske, za obavljanje određenih policijskih i drugih poslova osnivaju se policijske uprave, razvrstane u četiri kategorije, te policijske postaje u policijskim upravama, razvrstane u tri kategorije. Uredbom je u Republici Hrvatskoj ustrojeno dvadeset policijskih uprava.

Vlada je također donijela Uredbu o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, kojom se policijskim službenicima raspoređenim na radno mjesto s otežanim uvjetima rada staž osiguranja računa u povećanom trajanju tako da se svakih 12 mjeseci stvarno provedenih u obavljanju policijskih poslova računa od 14 do 18 mjeseci staža osiguranja.

Pod otežanim uvjetima rada smatra se osobito povećana opasnost za život i zdravlje, kao i spremnost policijskih službenika za obavljanje policijskih poslova u posebnim radnim uvjetima.

Također je donesena Uredba o utvrđivanju radnih mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova koja se popunjavaju bez objave natječaja. To su radna mjesta utvrđena Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva unutarnjih poslova u ustrojstvenim jedinicama Odjel posebnih kriminalističkih poslova i Odjel za zaštitu svjedoka.

Radi prirode i specifičnosti poslova koje obavljaju policijski službenici na radnim mjestima u navedenim jedinicama, identitet službenika koji će biti primljeni na radna mjesta u tim ustrojstvenim jedinicama ne može biti poznat javnosti te stoga nije moguće niti provesti zakonom utvrđen postupak javnog natječajem, navodi se u priopćenju.