c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže deklaraciju o suradnji s pravosudnim tijelima Srbije

07.10.2011 07:14 ZAGREB, 6. listopada 2011.Hina, Hrvatska Vlada predložila je deklaraciju kojom se utvrđuje da je Srbija donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna tijela proglasila nadležnima za vođenje postupaka za određena kaznena djela koja su urađena na teritoriju bivše SFRJ povrijedila suverenitet RH te pozvala Srbiju na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida.

"Na na tragu prijedloga zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije predlažemo Saboru donošenje još jednog dokumenta, a to je deklaracija", rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Prema tekstu prijedloga deklaracije o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije, upućenog u saborsku proceduru, utvrđuje se da je Srbija donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna proglasila nadležnima za vođenje postupaka za određena kaznena djela koja su urađena na teritoriju bivše SFRJ, proširila svoju jurisdikciju na područje RH te na taj način povrijedila suverenitet RH.

Deklaracijom se, s ciljem daljnje suradnje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa, poziva Srbiju na sklapanje međunarodnog pravnog ugovora kojim će se pitanja nadležnosti za ratne zločine, protiv čovječnosti i genocida urediti na cjelovit način i sukladno načelima međunarodnog prava.