c S
Dnevne novosti

EU poziva na hitnu uspostavu vlasti na državnoj razini u BiH

11.10.2011 07:10 LUXEMBOURG, 10. listopada 2011.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a pozvali su u ponedjeljak političke vođe u Bosni i Hercegovini da hitno formiraju vladu na državnoj razini.

"Vijeće je pozvalo političko vodstvo Bosne i Hercegovine da hitno formira kroz inkluzivni proces vladu na državnoj razini i da provede hitne i potrebne reforme kako bi napravila kvalitativni pomak naprijed na putu prema EU-u. Vijeće je primilo na znanje razgovore političkih čelnika i potiče ih da brzo donesu konkretne rezultate", kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica na sastanku u Luxembourgu.

Vlast u BiH nije uspostavljena više od godinu dana od održanih izbora. Glavni prijepor je oko toga kako popuniti hrvatske pozicije u Vijeću ministara. Dva HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990.), koje su dobile najveći broj hrvatskih glasova traže da njima pripadaju sva ministarska mjesta predviđena za hrvatske predstavnike, što im osporava SDP BiH, tvrdeći da su Hrvati glasovali i za njih te da imaju pravo na dio hrvatske kvote.

Na razini Federacije BiH formirana je vlast bez većinskih hrvatskih stranaka, što dva HDZ-a osporavaju jer su prekršene odredbe o izboru vlade. Vijeće EU-a pozdravilo je dolazak Petera Sorensena u BiH kao posebnog predstavnika EU-a i šefa Izaslanstva EU-a u BiH. U zaključcima se također spominje smanjenje i izmještanje izvan Bosne i Hercegovine Ureda visokog predstavnika.

"Što se tiče sveukupne strategije EU-a prema Bosni i Hercegovini, Vijeće očekuje razgovore s međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodne nazočnosti, uključujući smanjenje i moguće izmještanje Ureda visokog predstavnika", kaže se u tekstu.