c S
Dnevne novosti

EU ponovno poziva Izrael i Palestince da nastave pregovore

11.10.2011 07:08 LUXEMBOURG, 10. listopada 2011.Hina, Europska unija ponovno je pozvala u ponedjeljak u Luxembourgu na nastavak izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca i pozvala obje strane da se suzdrže od provokacija.

"EU ponavlja svoj poziv stranama da nastave pregovore...te pozdravlja pozitivne izjave obiju strana u tom pogledu", kaže se u zaključcima koje su u ponedjeljak u Luxembourgu prihvatili ministri vanjskih poslova EU-a.

Nakon završetka ministarskog sastanka, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je izjavila da će još večeras razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom i pozvati ih da se sastanu u sljedećih nekoliko dana.

EU također izražava "žaljenje zbog nedavne izraelske odluke da nastavi s izgradnjom naselja u istočnom Jeruzalemu". EU, zajedno s Rusijom, UN-om i Sjedinjenim Državama, predstavlja tzv. Kvartet, koji posreduje u mirovnim naporima između Izraela i Palestinica.

"EU ističe ključnu ulogu Kvarteta u naporima za nastavak izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca i naglašava svoju spremnost da podrži sve napore kako bi se dvije strane vratile za pregovarački stol.

EU također u potpunosti podupire poziv Kvarteta svim stranama da se suzdrže od provokativnih akcija", kaže se u zaključcima Vijeća EU-a.