c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o kanalu Dunav-Sava

13.10.2011 07:18 ZAGREB, 12. listopada 2011.(Hina), Hrvatski sabor je raspravio prijedlog Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav-Sava.

Po riječima državne tajnice u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nike Sudarević izgradnjom kanala Dunav-Sava integrirao bi se plovni put Dunav-Sava-Drava preko hrvatskog državnog teritorija.

Projekt je vrijedan 950 milijuna eura i obuhvaća dvije županije - Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku te 12 jedinica lokalne samouprave, a njime je planirana je izgradnja pet luka i pristaništa te 23 cestovna i pješačka mosta.

Trasa kanala dužine 61,4 kilometar počinjala bi na Dunavu u Vukovaru, a završavala na Savi u Slavonskom Šamcu. Kanal bi objedinio tri glavne funkcije - navodnjavanje 35.750 hektara poljoprivrednih površina, površinska odvodnja na oko 173.000 hektara i podzemna odvodnja na oko 62.000 hektara, te plovidba, s mogućnošću obavljanja riječnog "cruising" turizma.

Višenamjenski kanal Dunav-Sava gradio bi se u četiri faze. Prva faza obuhvaćala bi dionicu od rijeke Save do spoja s vodotokom Biđ, druga faza dionicu od Dunava (Vukovara) do rijeke Bosut, treća od Vinkovaca do naselja Cerna, te četvrta faza koja je u funkciji konačnog uređenja plovnog puta "Dunav – Sava" u kojoj se izvodi puni profil kanala i sve preostale planirane građevine u konačnim okvirima.

Taj je projekt važan, kako je rekla Sudarević, ne samo za dvije županije - Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku, već i za cijeli prostor Republike Hrvatske.

Inače, saborski Odbor za financije i državni proračun odgodio je za jutros zakazanu sjednicu na kojoj je trebao raspraviti prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna.