c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o lijekovima

14.10.2011 07:24 ZAGREB, 13. listopada 2011.Hina, U nastavku rasprave o paketu zdravstvenih zakona saborski su zastupnici podržali izmjene Zakona o lijekovima koji se usklađuje s direktivama EU.

Izmjenama Zakona o lijekovima propisuje se obveza, Ministarstva zdravstva da u europsku bazu podataka o kliničkim ispitivanjima unosi podatke o podnesenom zahtjevu za davanje odobrenja za kliničko ispitivanje, izmjenama plana ispitivanja, završetku kliničkog ispitivanja te inspekcijskom nadzoru.

Zakonskim se prijedlogom propisuje da su zaposlenici Agencije lijekove i medicinske proizvode te stručnjaci koji ocjenjuju dokumentaciju o lijeku obvezni postupati nepristrano te ne smiju biti u sukobu interesa.

Jednom godišnje te su osobe dužne Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dati izjavu da nisu u sukobu interesa, a sukobom interesa smatra se situacija kada privatni interes osobe utječe na njezinu nepristranost u obavljanju poslova u postupku davanja odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet.

Na početku rasprave o prijedlogu zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi Zoran Vinković je u ime Kluba HDSSB-a ponovio jučerašnji zahtjev za stankom kako bi u Saboru progovorio o problemima 350 radnika tvrtke Đakovština koji su u štrajku.

Predsjednik Sabora Luka Bebić podsjetio ga je da mu je potpredsjednik parlamenta Vladimir Šeks jučer odbio dati stanku, budući da je tema o kojoj želi govoriti izvan dnevnog reda, te da ne može sada "derogirati" Šeksovu odluku.

Vinkovića je pozvao da se, smatra li da je predsjedavajući sjednicom prekršio Poslovnik, obrati Odboru za Ustav i Poslovnik.

"Bez obzira što govori tzv. pravni ekspert za Ustav i Poslovnik Vladimir Šeks, nemojte ponavljati njegovu grešku", poručio je HDSSB-ovac Bebiću, te potom preformulirao zahtjev za stankom - "tražimo stanku da bi se Klub HDSSB-a konzultirao oko zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi koji je izravno vezan uz 350 radnika Đakovštine".

Bebić je potom prekinuo sjednicu, te dopustio Vinkoviću, nakon stanke, petominutno obraćanje u ime kluba.