c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Zakonu o medicinskim proizvodima

14.10.2011 07:26 ZAGREB, 13. listopada 2011.(Hina), Saborski zastupnici raspravili su prijedlog izmjena Zakona o medicinskim proizvodima, kojim se kvaliteta i sigurnost medicinskih proizvoda u Hrvatskoj usklađuje s europskim propisima.

Po predloženim zakonskim odredbama, kako je rekao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem, Agencija za lijekove i medicinske proizvode ubuduće bi raspolagala podacima o svim hrvatskim proizvođačima medicinskih proizvoda kao i zastupnicima stranih proizvođača u Hrvatskoj.

Naime, nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sve pravne i fizičke osobe koje proizvode, odnosno izrađuju medicinske proizvode bit će obvezne podnijeti zahtjev za upis u očevidnik proizvođača medicinskih proizvoda koji vodi Agencija, a radi upisa u europsku bazu podataka za medicinske proizvode (EUDAMED).

Istodobno, kako je rekao Golem, dopustio bi se i promet medicinskim proizvodima i tvrtkama čije sjedište nije u Republici Hrvatskoj. Zakonskim izmjenama, kako je izvijestio Golem, predviđeno je i usklađivanje termina pa tako primjerice "stomatologa" zamjenjuje "doktor dentalne medicine".

Andrija Hebrang je u ime kluba HDZ-a podržao zakonske izmjene rekavši kako su one značajan dalji korak prema sigurnosti, primjeni i prometu medicinskih proizvoda. Stjepan Milinković (HDZ) rekao je kako je od velike važnosti odredba koja regulira način izrade uputa za uporabu medicinskog proizvoda, a koje moraju biti na hrvatskom jeziku, čitljive i korisniku razumljive.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) podržala je zakonske izmjene jer se, kako je rekla, tiče poboljšanja zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenata.