c S
Dnevne novosti

Josipović za RTS: Ulazak Hrvatske u EU koristan za Srbiju

14.10.2011 07:12 BEOGRAD, 13. listopada 2011.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je, uoči svog posjeta Beogradu gdje će sudjelovati na sjednici pokreta nevladinih udruga - Igmanske inicijative, ocijenio kako od ulaska Hrvatske u Europsku uniju Srbija može imati samo koristi.

Josipović je u razgovoru za srbijansku državnu televiziju (RTS) rekao da međusobni odnosi Hrvatske i njezinih susjeda napreduju te ponovio kako će Hrvatska u političkom smislu nastaviti podupirati Srbiju na njezinom putu europskih integracija. Josipović je odnose u regiji ocijenio ''bitno boljim'' nego prije "godinu, godinu i pol, a da o nekom duljem vremenskom razdoblju i ne govorimo''.

Hrvatski predsjednik je ukazao kako ''moramo biti svjesni'' činjenice da, u situaciji kada su mnogi ljudi stradali, njihovi domovi spaljeni a obitelji ubijene, i gdje je nestalo oko 1800 osoba, što Hrvata, što Srba, kojima se još ne zna sudbina, postoji određena osjetljivost i da tu mogu postojati razlike.

''Isto tako morat ćemo se pomiriti s činjenicom da na neke događaje iz povijesti ne gledamo sasvim jednako. Za Hrvatsku je naš Domovinski rat bio oslobodilački rat i mi ćemo ga kao takvoga uvijek percipirati. Ono što je važno jest da pri tome imamo i svijest o tome da su počinjeni zločini i sa hrvatske strane i da svaki zločin jednako sudimo'', istaknuo je.

Srbija će, po riječima hrvatskog predsjednika, ulaskom Hrvatske u EU, imati jednog zagovaratelja više unutar Unije, ali će i Srbija, kako je rekao, kao i Hrvatska, morati prethodno ispuniti sve uvjete koji prethode ulasku u EU. Dodao je kako će Srbija zasigurno imati olakšanu trgovinu ''jer će imati EU u susjedstvu''.

Upitan kako srbijanski gospodarstvenici mogu investirati u Hrvatskoj, Josipović je kazao kako to mogu napraviti javljanjem na natječaje ili kroz ostvarivanje greenfield ulaganja. "Slažem se s onima koji prigovaraju da je teško investirati u Hrvatsku, ali mi to slušamo i od Nijemaca, Amerikanaca i Francuza, pa i od Hrvata", kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik sudjelovat će u petak u Beogradu na 22. sjednici Igmanske inicijative čija će naslovna tema biti "Europska perspektiva, suradnja i stabilnost regije". Očekuje se da će na skupu također sudjelovati srbijanski predsjednik Boris Tadić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele.