c S
Dnevne novosti

Kosor: nećemo povući Zakon o ništetnosti

17.10.2011 07:16 SPLIT, 16. listopada 2011.(Hina), Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je na izbornom saboru stranke za 10. izbornu jedinicu odbacila medijske napise da će HDZ povući iz Sabora Zakon o ništetnosti koji se odnosi na hrvatske branitelje za koje se optužnice za ratne zločine došle iz Srbije.

„Nećemo povući taj zakon iz Sabora“, rekla je Kosor obraćajući se nazočnima u Športskom centru Gripe. Kosor je zamjerila oporbi što, kako je rekla, ne nalazi primjedbe optužnicama iz Srbije koje su rađene na temelju dokumenata bivše JNA i ističe da to nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, a protivi se donošenju zakona u Hrvatskoj kojim se želi onemogućiti jurisdikcija druge države, to jest Srbije, nad Hrvatskom.

„Mi smo svoje dobrosusjedstvo dokazali milijardu puta“, kazala je Kosor. Po njenim riječima Hrvatska ima pravo tražiti da se kao „nulto pitanje“ sa Srbijom riješi nepoznanica o nestanku 999 hrvatskih branitelja i civila. Kosor je u svojem opširnom govoru više puta kritizirala ponašanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

„Čuli smo od šefa Kukuriku koalicije da neće sudjelovati u radu Sabora, ali u protekle 4 godine on nije ni sudjelovao u Saboru, raspravljao je – nula puta, što bi Sinjani rekli 'u ništa'“, rekla je Kosor. Dodala je da je ona, dok je bila saborska zastupnica, bila proglašena najmarljivijom zastupnicom u Saboru.

„Kad ja kažem da su zauvijek prošla vremena da neki hrvatski premijer ili premijerka idu u Beograd po mišljenje, onda Milanović kaže da su to nacionalističke izjave. Ništa oni ne razumiju“, kazala je Kosor. Dodala je kako njezina Vlada neće prodavati HEP (Hrvatsku elektroprivredu), za razliku od Milanovića.

Osvrćući se na nedavni izlazak iz Sabora, kako je rekla, „gospode iz oporbe“, Kosor je podsjetila da pri tomu „gospođa Pusić govori o strašnim prostotama“ u Saboru. „Kad njezin zastupnik Goran Beus Richembergh napada HDZ i HSS onda ona ne kaže da je to prostota“, istaknula je Kosor, rekavši kako kao predsjednica HDZ-a neće dozvoliti nijednu uvredu na račun niti jednog člana HDZ-a.

„Ni jednu stranku u Hrvatskoj ne doživljavam kao neprijatelja, imam poštovanje za svakoga, ali nikomu nećemo dopustiti da HDZ, kojeg je utemeljio Franjo Tuđman, naziva zločinačkim“, poručila je Kosor. Ponovila je kako se u borbi protiv korupcije „HDZ najviše izložio i najteže je pogođen“.

Oštro je kritizirala oporbu što, po njezinim riječima, prihvaća borbu protiv korupcije, ali samo ako ide u smjeru HDZ-a, a protivi se kad se ide „prema njihovim vratima“. „Oni smatraju da ne smijemo govoriti protiv gradonačelnika Dubrovnika zato što nije radio po zakonu“, dodala je. Također je rekla da je "zamjenik šefa stožera Kukuriku koalicije nepravomoćno osuđen", ali nije precizirala na koga misli.

Također je zamjerila oporbi da „nije htjela prstom maknuti“ i pomoći Hrvatskoj u pregovorima s Europskom unijom, te da oporba nije htjela glasovati za zakon o sukobu interesa jer se plaše pokazati što njihovi dužnosnici imaju. Kosor je najavila da će do kraja listopada biti isplaćeno 820 milijuna kuna nove rate duga umirovljenicima, dodavši kako je do sada vraćeno 8,5 milijardi kuna tog duga.

Posebice se zahvalila generalu Damiru Krstičeviću što je došao na HDZ-ov skup u Gripe podržati nju i HDZ, nakon čega se prolomio buran pljesak. Pljeskom je popraćena i njezina zahvala splitskom HDZ-u što je istaknuo veliki transparent na kojem piše da se zahvaljuju velikom heroju Vukovara Blagi Zadri.

Koordinator HDZ-ove liste za 10. izbornu jedinicu Branko Bačić je istaknuo da je vlada, zahvaljujući i premijerki Kosor, u tu izbornu jedinicu, koja obuhvaća veći dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, investirala devet milijardi kuna.

Povjerenik HDZ-a za Splitsko-dalmatinsku županiju Ante Sanader je optužio SDP da „nije spreman osuditi komunizam“, unatoč rezolucijama Europskog parlamenta i Vijeća Europe po kojima su komunizam, nacizam i fašizam tri najveća zla. Također je zamjerio predsjedniku SDP-a Milanoviću što se između Tita i Tuđmana opredjeljuje za Tita.

Pozvao je stranačke kolege da se za svaki glas na izborima bore "u kafićima, na poslu i u školama'. Govornici na današnjem HDZ-ovom skupu su u svojim istupima isticali zasluge Jadranke Kosor za njen doprinos završetku pregovora sa EU-om te njeno zauzimanje za borbu protiv korupcije.