c S
Dnevne novosti

GONG: apel političkim akterima da nakon izbora ne izazivaju ustavnu krizu

17.10.2011 07:24 ZAGREB, 15. listopada 2011.(Hina), GONG je pozvao političke aktere koji sudjeluju u predstojećim parlamentarnim izborima da nakon izbora ne izazivaju ustavnu krizu dovodeći u pitanje zakonitost rezultata izbora na temelju nerealnog i neusklađenog broja birača u izbornim jedinicama.

Svi politički akteri imali su prilike pravovremeno inicirati usklađivanje izbornih jedinica s odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i stoga trebaju prihvatiti rezultate izbora kao legitimne i zakonite, rekli su predstavnici GONG-a na konferenciji za novinare.

GONG zahtijeva od budućeg saziva Hrvatskog sabora i Vlade da hitno pristupe sređivanju izbornog zakonodavstva kako budući parlamentarni izbori ne bi bili u suprotnosti s ustavnim i zakonskim odredbama o općem i jednakom biračkom pravu hrvatskih državljana. Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek istaknuo je kako je jako važno da svi akteri, a prije svega oni glavni, priznaju izborni rezultat.

"Ovo je apel na sve aktere, a osobito na one koji će eventualno izgubiti izbore da ne osporavaju (rezultate izbora) jer su svi imali mogućnost, i vladajuća većina i opozicija, da iniciraju izmjene Zakona o izbornim jedinicama", istaknuo je Zakošek. "Mislim da nam je demokracija i regularnost izbora važnija, ali i konačno da dobijemo Sabor koji će biti legitiman s obzirom na raspoloženje građana i u skladu s njihovim političkim preferencijama, od ovog problema koji je važan i treba ga prepoznati, ali ga staviti na dnevni red za rješavanje nakon izbora", rekao je.

Kazao je kako misli da nema nikakvih indicija za nepriznavanjem rezultata izbora, ali je upozorio da su se u nekim istočnoeuropskim postsocijalističkim državama nakon izbora događale situacije u kojima izborni gubitnik ne priznaje rezultat i dovodi ga u pitanje raznim sredstvima i onda se ta kriza može prolongirati jako dugo. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić izjavio je da uoči izbora ponovno ukazuju na neusklađenost broja birača po izbornim jedinicama koji nije u zakonskim okvirima.

Podsjetio je da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da se broj birača u pojedinim izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od plus minus pet posto te da je na izborima 2007. ta razlika u nekim izbornim jedinicama bila veća od dopuštenog odstupanja, čak ponegdje oko 12 posto, te se stoga isto očekuje i na predstojećim izborima.

"GONG upozorava kako će rezultati izbora u pojedinim izbornim jedinicama biti upitni s aspekta ustavnosti i zakonitosti izbora, na što je u prosincu 2010. upozorio i Ustavni sud koji je ustvrdio da bi izbori bili nesuglasni Ustavu RH ako bi prekomjerno odstupanje u broju birača po pojedinim općim izbornim jedinicama izravno i neposredno utjecalo na izborni rezultat", izjavio je Zelić.

GONG ukazuje na odgovornost Sabora i Vlade, koji nisu na vrijeme predložili i usvojili izmjene zakona, ali i Ustavnog suda koji je reagirao prekasno. GONG podsjeća da je uz neusklađenost Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora uzrok ovakvog stanja i Zakon o prebivalištu i boravištu građana koji omogućuje prijavu tzv. fiktivnih i dvostrukih prebivališta, što dovodi do nerealnog broja birača po izbornim jedinicama.