c S
Dnevne novosti

GONG: u izboru povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa držati visoke kriterije

18.10.2011 07:20 ZAGREB, 17. listopada 2011.(Hina), Izbor povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, iako se nalazi na dnevnom redu aktualne 24. saborske sjednice, najvjerojatnije će pričekati novi saziv Hrvatskog sabora, rečeno je na briefingu za novinare nevladine udruge GONG, koja je pozvala one, koji će odlučivati o tom tijelu da ga biraju po visokim profesionalnim i moralnim kriterijima.

"To će tijelo biti vrlo važno jer će imati velike ovlasti. Žao nam je da se sada u ovom sazivu Sabor neće izglasati stručan sastav tog povjerenstva", rekao je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić, osvrćući se na činjenicu da ni nakon ponovljenog natječaja, koji je završio 5. srpnja ove godine, nije izabrano novo peteročlano povjerenstvo koje će prvi put profesionalno obnašati tu dužnost.

Izbor članova novog povjerenstva najvjerojatnije čeka idući saziv Sabora, budući da je kvorum do kraja aktualne sjednice upitan i za neka puno važnija pitanja, rečeno je na briefingu za novinare koji je GONG organizirao na temu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa i uloge Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zelić je na zamolbu novinara komentirao i činjenicu da niti jedan od kandidata, koji su se javili na prvi natječaj, nije dobio potreban broj glasova saborskih zastupnika (najmanje 77), ustvrdivši da su zastupnici dobro postupili jer su "neki od kandidata bili ispod svake stručne i profesionalne razine".

Riječ je o vrlo važnom tijelu s velikim ovlastima i značajnom ulogom u sprječavanju korupcije, stoga GONG poziva sve one koji budu o njemu odlučivali, sadašnje ili neke buduće zastupnike, da drže visoke kriterije i izaberu najbolje kandidate s profesionalnim i moralnim integritetom.

Na susretu s novinarima iz GONG-a su upozorili i da bi novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je donesen u veljači ove godine, trebalo poboljšati i doraditi. To se, ističe Zelić, ponajprije odnosi na način izbora članova povjerenstva koje bi trebalo birati dvotrećinskom, a ne apsolutnom većinom, kako je to predviđeno sadašnjim zakonskim odredbama.

Samo dvotrećinska većina, dodao je, može jamčiti da će se u povjerenstvo izabrati najbolji kandidati i da neće biti političke manipulacije ovim tijelom. Međutim, to će biti odgovornost iduće vlade, zaključio je Zelić.

Peteročlano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, po novom zakonu, kontrolira sve hrvatske dužnosnike, imajući uvid u njihove bankovne račune, a ima i ovlasti predlagati njihovo razrješenje u slučaju utvrđivanja sukoba interesa ili ih pak pozvati da podnesu ostavku.