c S
Dnevne novosti

Konferencija o ETA-i traži definitivni prekid nasilja

18.10.2011 07:08 SAN-SEBASTIAN, 17. listopada 2011.(Hina/AFP), Na međunarodnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Baskiji, zatraženo je od oružane skupine ETA-e da objavi "definitivni prekid nasilja", prema priopćenju koje je pročitao bivši irski premijer Berie Ahern.

"Pozivamo ETA-u da javno objavi definitivni prekid oružane aktivnosti i zatraži dijalog sa španjolskom i francuskom vladom", dodaje se u izjavi.

"Tražimo prihvaćanje važnih koraka prema pomirenju, priznanju, kompenzaciji i pomoći svim žrtvama", naveli su sudionici te konferencije, među kojima je i bivši tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik sjevernoirske nacionalističke stranke Gerry Adams.

"Vjerujemo da je danas moguće okončati više od 50 godina nasilja i postići pravedan i trajni mir", rekao je Bertie Ahern.

Na konferenciji su sudjelovali strani predstavnici i sudionici baskijske politike, s ciljem zaključenja oružane borbe koju dulje od 40 godina vodi skupina ETA, osnovana 1959.

Prema riječima jednog neimenovanog dužnosnika baskijske nacionalističke stranke PNV, ETA je već donijela odluku o definitivnom prekidu nasilja i mogla bi je obznaniti sljedećeg tjedna.