c S
Dnevne novosti

Split: predsjednik Josipović posjetio sajam SASO

18.10.2011 07:10 SPLIT, 17. listopada 2011.(Hina), Dva dana prije otvaranja, predsjednik Ivo Josipović posjetio je 16. splitski sajam SASO, te nakon obilaska s direktoricom sajma Sanjom Vuković Veić sat vremena proveo u razgovoru s gospodarstvenicima koji unatoč krizi optimistično gledaju na daljnji razvoj regije.

Predsjednik je rekao kako nije loše doći na sajam prije otvaranja, te vidjeti koliko je potrebno truda uložiti u organizaciju. "To što neki ljudi ovdje izlažu već 16. godinu za redom dovoljno govori o tome da je sajam uspješan i da Split ima jedan važan brend i instituciju gdje se okupljaju gospodarstvenici i sklapaju poslove.

Ima dosta i stranih poduzeća, a to znači da je Hrvatska poželjno tržište", kazao je predsjednik i izrazio uvjerenje da će, iako su, kako je rekao, investicije zamrle, doći bolja vremena. "Ni kriza nije vječna. Nadam se da će sadašnja i buduća vlada pronaći odlučni izlaz iz krize", kazao je predsjednik Ivo Josipović istaknuvši kako će ulazak u Uniju biti poticaj.

Trebamo nove investicije i tržište, a tome će dijelom doprinijeti i splitski sajam, kazao je Josipović. Predsjednica Županijske komore Split Jadranka Radovanić rekla je da je Splitsko-dalmatinskoj županiji 10.000 tvrtki, a najveći problem im je nelikvidnost i neplaćanje. "Očekuje nas puno strukturnih reformi koje se trebaju čim prije provesti.

A to može samo napraviti vlada", zaključila je. Predsjednik Udruženja ribara Hrvatske Miro Kučić kratko se osvrnuo na problem pomorstva, ribarstva i brodogradnje. "Stanje u ribarstvu je užasno, pa je tako pola brodova vezano, a to je velika katastrofa", rekao je. Sajam SASO svoja vrata otvara u srijedu, 19. listopada, a bit će otvoren do nedjelje.

Obuhvaća niz međunarodnih specijaliziranih sajmova: graditeljstva, drvne i metalne industrije, sajam alata, strojeva i opreme, obrtništva, male privrede i poduzetništva, elektrotehnike, energetike i telekomunikacija, sajam financija, investicija i razvoja, te ekologije.

Izlagat će poduzeća iz Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Italije, Češke, Poljske, Francuske, Slovačke, Mađarske, Kanade i Hrvatske. SASO se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, hrvatske Vlade, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Splitsko dalmatinske županije i Grada Splita.