c S
Dnevne novosti

EU otkazao posjet Janukoviča Bruxellesu

19.10.2011 07:08 BRUXELLES, 18. listopada 2011.(Hina/AFP), Europska unija otkazala je za četvrtak dogovoren posjet Bruxellesu ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, objavila je u utorak Europska komisija koja će pričekati razvoj događaja nakon prijeporne sudske presude izrečene oporbenoj čelnici Juliji Timošenko.

Predsjednik Janukovič trebao je u Bruxellesu razgovarati s s predsjednikom EU Hermanom Van Rompuyom i s predsjednikom Europske komisije Joseom Mauelom Barrosom.

"Posjet je odgođen za dan kada uvjeti budu povoljniji za napredak u bilatarelnim odnosima", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica EK i naglasila da posjet nije otkazan već "već odgođen sine die".

EU se želi uvjeriti da je Ukrajina napredovala u području vladavine prava i neovisnosti pravosuđa. Europski izvori kazali su u petak za AFP da nakon osude bivše premijerke Timošenko Bruxelles od Janukoviča očekuje donošenje "konkretnih" mjera za jačanje pravne države.

Prvostupanjski sud u Kijevu prošlog je utorka osudio Timošenko na sedmogodišnju kaznu zatvora i plaćanje odštete od 200 milijuna dolara zbog sklapanja ugovora o kupnji ruskog plina što je bilo, prema ocjeni sudaca, zloporaba njezinih ovlasti. Obrana bivše premijerke najavila je žalbu.