c S
Dnevne novosti

Barroso očekuje odlučan odgovor na dužničku krizu

20.10.2011 07:08 BRUXELLES, 19. listopada 2011.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u srijedu da čelnici EU-a na svom summitu u nedjelju u Bruxellesu moraju dogovoriti odlučan odgovor na dužničku krizu kako bi se spriječilo njezino širenje na još neke članice EU-a.

"Očekujemo snažan odgovor kako bismo pružili jamstva svim zemljama, posebice Španjolskoj. Sada smo u ključnoj fazi za budućnost eura i Europe", rekao je Barroso na konferenciji za novinare.

Na summitu bi se trebao donijeti niz mjera kojima bi se konačno počela rješavati kriza koja prijeti potopom projekta zajedničke valute, a možda i cijele Unije - čelnici bi trebali odlučiti o novoj tranši pomoći od osam milijardi eura Grčkoj, postići dogovor o otpisu dijela grčkog duga, pojačati zaštitnu moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi se spriječilo da se Španjolska i Italija ne pridruže Grčkoj, dogovoriti dokapitalizaciju banaka i pojačati upravljanje monetarnom unijom.

Ključna pitanja na koja će na summitu trebati odgovoriti jesu u kolikom će se postotku banke morati odreći potraživanja od Grčke, koliko će trebati sredstava za dokapitalizaciju banaka kako bi mogle preživjeti šok otpisivanja dijela grčkog duga te na koji način, koristeći "učinak poluge" povećati zaštitnu moć EFSF-a, a da se pritom u njega ne upumpavaju nova sredstva.

Njemačka, ključna zemlja eurozone i Europske unije, nastoji smanjiti očekivanja uoči summita. Glasnogovornik kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak je izjavio da ne treba očekivati konačno rješavanje krize na jednom summitu.

"Kancelarka Angela Merkel upozorila je da se snovi o završetku krize u nedjelju neće moći realizirati", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, dodajući da se ipak nada "vidljivom" napretku. "Radi se o važnim radnim etapama na dugom putu koji će nas sigurno već sljedeće godine daleko dovesti", upozorio je.