c S
Dnevne novosti

MZSS: potpisan kolektivni ugovor za socijalnu skrb

20.10.2011 07:12 ZAGREB, 19. listopada 2011.(Hina), U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) potpisan je kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi kojim su, kako je istaknuto, zadržana stečena prava 12 tisuća zaposlenih te uvedena neka nova, među kojima će se neka početi primjenjivati od travnja iduće godine, a ostala od 1. siječnja 2013.

Kolektivni ugovor (KU) s tri sindikata u djelatnosti socijalne skrbi potpisao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović koji je istaknuo da će primjena novih prava u 2012. iznositi 1,7 milijuna kuna, a u 2013. godini desetak milijuna kuna, koji su osigurani preraspodjelom unutar MZSS-a i bez dodatnog opterećenja Državnog proračuna.

Prema riječima predsjednice Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Jadranke Ivezić, jednogodišnji pregovori rezultirali su dobrim kolektivnim ugovorom jer su zadržana stečena prava zaposlenih i dobivena neka nova.

Tako će od travnja iduće godine zaposlenici imati više dana plaćenog godišnjeg odmora, bit će im isplaćivana pomoć za novorođeno dijete u visini 50 posto od proračunske osnovice, osigurana oprema za terenski rad te dodatno plaćen posao više složenosti.

Počekom 2013. za tri posto bi, prema KU, trebale porasti plaće socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb, dok bi djelatnici sa ukupnom stažem od 30 godina, bez obzira jesu li ga u cijelosti ostvarili u socijalnoj skrbi, trebali dobiti dodatak na plaću od 4 odnosno 8 posto.