c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa sjednice Vlade RH

21.10.2011 07:18 ZAGREB, 20. listopada 2011.(Hina), Na sjednici, Vlada je Hrvatskim vodama predložila da Agenciji za vodne putove doznači šest milijuna kuna radi financiranja čišćenja vodnih putova na Savi, Dravi i Dunavu od šljunčanog i pješčanog nanosa.

Hrvatskim vodama predlaže se da na teret prihoda ostvarenih iznad Plana upravljanja vodama za 2011. godinu osiguraju i temeljem sporazuma s Agencijom za vodne putove doznače navedenoj Agenciji 6 milijuna kuna radi financiranja radova tehničkog čišćenja od šljunčanog i pješčanog nanosa na rijekama Savi, Dravi i Dunavu, u okviru programa radova tehničkog održavanja vodnih putova Agencije za vodne putove, a koji ujedno služe zaštiti od štetnog djelovanja voda, kaže se u priopćenju vladinog Ureda za odniose s javnoščću s današnje sjednice Vlade.

Donesena je Odluka o darovanju Gradu Pločama bivšeg vojnog skladišta „Šipak“ u Pločama. Grad Ploče je namijenio predmetne nekretnine za smještaj komunalnih ustanova i poduzeća Grada Ploča-Javnu ustanovu za komunalno gospodarstvo „Izvor“ i dr. (koji trenutno koriste neadekvatan prostor), čime bi unaprijedio komunalni standard u Grad Pločama. Također, donesena je Odluka o darovanju nekretnina Općini Župa Dubrovačka u vrijednosti 3.911.368 kuna, za izgradnju dječjeg vrtića i doma za smještaj starijih i nemoćnih osoba.

Donesena je i Odluka o darovanju nekretnina Općini Brela, čija vrijednost iznosi 19.770.501,64 kune, za potrebe legalizacije postojećih objekata javne namjene, s obzirom da je na navedenim česticama izgrađena osnova škola dr. Franjo Tuđman, zgrada Općine Brela, nogometno igralište, parkiralište i skladišni prostor.

Izmijenjena je Odluka o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu. Naime, od donošenja navedene Odluke 5. prosinca 2008. godine, te Odluke o Izmjenama navedene Odluke od 4. ožujka 2010. godine, nastupile su okolnosti zbog kojih je ocijenjeno potrebnim izvršiti promjene na pojedinim linijama u cilju poboljšanja prometne povezanosti otoka s kopnom međusobno vodeći računa o racionalnosti korištenja brodova na predviđenim linijama (usklađivanje učestalosti putovanja i/ili kapaciteta u izvansezoni, predsezoni i posezoni odnosno premještanje relacija pojedinih linija radi dovršetka izgradnje pojedine lučke infrastrukture).

Saboru se upućuje mišljenje da je Vlada je suglasna s tekstom Prijedloga deklaracije o potpori hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena. Vlada pozdravlja i podupire ustavne promjene u BiH koje će osigurati punu i provedivu jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH, te davanje potpore Hrvatima u BiH i njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim za promjene Ustava.

Također, Vlada pozdravlja i podupire svaki napredak na polju povratka i poboljšanja kvalitete života Hrvata na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine. Kroz ustavne promjene Vlada Republike Hrvatske također podupire uspostavu zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti i u svim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, s punim pravom biranja vlastitih predstavnika.

Donesena je Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj obučnoj aktivnosti „KFOR-15“, koja će se održati u Saveznoj Republici Njemačkoj od 1. do 21. studenog 2011. godine. Uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, na obučnoj aktivnosti će sudjelovati pripadnici oružanih snaga država članica NATO-a i država članica Partnerstva za mir.

Donesena je Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu prijedloga mjera za izvršenje Plana djelovanja za provedbu Europske konvencije o ljudskim pravima na nacionalnoj razini. Zadaća skupine je priprema prijedloga mjera kojima će se povećati svijest tijela javne vlasti o potrebi primjene konvencijskih pravnih standarda, odnosno o primjeni sudske prakse Europskog suda za ljudska prava, i o načinima primjene istog.

Vlada Republike Hrvatske s današnje je sjednice uputila Hrvatskom saboru mišljenje o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje u 2010. godini i strateškom dokumentu Mreža visokih učilišta i studijskih programa u Republici Hrvatskoj, koji je predsjedniku Sabora podnijelo Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, aktom od 27. rujna 2011. godine, te predlaže Saboru da prihvati navedene dokumente.

Vlada je donijela Odluku o stupanju u posjed nekretnine prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, radi rekonstrukcije i izmještanja dijela prometnice Dubrava-Podi (L.C.-65064), u k.o. Dubrava. Dana je koncesija u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka na lokacijama Malenica i Val delle Navi u Limskom zaljevu. Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 20 godina.

Dana je suglasnost Hrvatskom gimnastičkom savezu, za održavanje Challenger cupa u muškoj i ženskoj športskoj gimnastici, koji se održava u Osijeku, od 2. do 7. studenoga 2011. godine. Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azarbajdžana o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.

Sklapanje sporazuma pojednostavilo bi uvjete putovanja državljana dviju zemalja, koji su nositelji diplomatskih i službenih putovnica i tako stvorilo osnovu za daljnje razvijanje bilateralnih odnosa, gospodarske, kulturne i druge suradnje. Sklapanje Sporazuma ne bi bilo protivno obvezama što ih je Republika Hrvatska preuzela glede usklađivanja viznog sustava s viznim sustavom Europske unije.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Protokolom o suradnji u procesu europskih integracija između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva europskih integracija Republike Kosova, potpisanim 24. kolovoza 2011. godine u Prištini. Vlada je upoznata s Dogovorom između Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Instituta za geodeziju, kartografiju i daljinsko istraživanje Republike Mađarske o razmjeni kartografskog materijala.