c S
Dnevne novosti

EK će analizirati Zakon o ništetnosti

24.10.2011 07:24 BRUXELLES, 22. listopada 2011.Hina, Europska komisija je primila na znanje izglasavanje Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije u Hrvatskom saboru te najavila da će analizirati jesu li u dopunjenom tekstu Zakona uzete u obzir njezine primjedbe.

"Primili smo na znanje prihvaćanje osjetljivog zakona u hrvatskom parlamentu. Ovim povodom ponavljamo važnost koju pridajemo, kao opće pravilo na zapadnom Balkanu, regionalnoj suradnji uključujući i onu koja je usmjerena na procesuiranje ratnih zločina te pozivamo Hrvatsku da osigura uvjete za nastavak konstruktivnog dijaloga u regiji o pitanju ratnih zločina", rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Na upit kakav bi utjecaj izglasavanje ovoga zakona moglo imati na hrvatsko pristupanje EU-u, Stano je rekao da je Komisija "ranije upoznala hrvatske partnere sa zabrinutošću koje ima u vezi s nacrtom zakona i da će analizirati jesu li te zabrinutosti uzete u obzir u konačnom dopunjenom tekstu zakona".

Sabor je u petak donio Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije. Tim zakonom se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj.

Dio zakona postao je i amandman vlade kojeg je iznio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekavši da, po tome, pravosudna tijela RH neće postupati po zamolnicama pravosudnih tijela Srbije za pravnu pomoć u kaznenim postupcima ako je postupanje po takvim zamolnicama u suprotnosti s pravnim poretkom Hrvatske i šteti njenoj suverenosti i sigurnosti, te da odluku o postupanju po takvim zamolnicama donosi ministar pravosuđa.

Zastupnici su također donijeli i Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.