c S
Dnevne novosti

Plenković: Hrvatska je regionalni model pozitivnih promjena

24.10.2011 07:14 ZAGREB, 21. listopada 2011.(Hina), Hrvatska je danas regionalni model pozitivnih promjena, a skorim članstvom u Europskoj uniji i dodatni motiv susjednim zemaljama da nastave s reformama, rekao je u petak u Zagrebu državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković na otvorenju međunarodne konferencije u organizaciji Hrvatske paneuropske unije.

"Hrvatska je postala regionalni model pozitivnih promjena, a skoro članstvo u Europskoj uniji dodatni je motiv svim zemljama jugoistočne Europe da još odlučnije nastave s reformama", rekao je Plenković koji je kao izaslanik predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor pozdravio konferenciju "Solidarnost u Europi – Hrvatska i Europska unija".

Trodnevna se konferencija održava u povodu 20. godišnjice Hrvatske Paneuropske unije pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika, hrvatske vlade i zagrebačkoga gradonačelnika, a u suorganizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Međunarodna Paneuropska unija je najstariji pokret za ujedinjenje Europe, a djeluje od 1922. Državni tajnik Plenković pohvalio je višegodišnje napore Hrvatske paneuropske unije u međunarodnim aktivnostima afirmacije hrvatskih interesa i pozicioniranja Hrvatske u Europi.

Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska Paneuropska unija obilježava 20. godišnjicu upravo u godini završetka pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. Kao rezultat dosad najopsežnijih reforma u svim segmentima društva, završetak pregovora predstavlja povijesno ostvarenje za Hrvatsku, no ujedno i uspjeh za politiku proširenja Europske unije, rekao je.

Govoreći o koracima koji prethode potpisivanju Ugovora o pristupanju, istaknuo je ulogu Europskog parlamenta, a nakon potpisivanja Ugovora, važnost parlamenata država članica u procesu njegove ratifikacije. Naglasio je da se hrvatski pregovori odvijaju u vremenu kada je EU suočen s globalnim izazovima poput sigurnosnih pitanja, klimatskih promjena te migracijskih kretanja.

U kontekstu aktualne financijske krize, a osobito dužničke krize u eurozoni, istaknuo je ključnu ulogu poštivanja načela solidarnosti između država članica koja je srž funkcioniranja Europske unije. Pozdravne govore održali su i Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske PEU, Aleksandra Markić, voditeljica Zaklade Hanns Seidel za Hrvatsku, Tomislav Markić, biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne PEU.