c S
Dnevne novosti

NATO ocjenjuje da je Libija sada sigurna od Gadafijevih snaga

25.10.2011 07:08

BRUXELLES, 24. listopada 2011.(Hina/Reuters), NATO više ne vidi opasnost da bi ostaci Gadafijevih snaga mogli pokrenuti uspješan napad za povratak na vlast te će savez vjerojatno ovoga tjedna formalno odlučiti okončati svoju vojnu misiju u Libiji, rekli su NATO-ovi dužnosnici u ponedjeljak.

NATO-ov zapovjednik operacija u Libiji general pukovnik Charels Bouchard rekao je da pristaše Gadafijevog režima koje su još uvijek u Libiji nemaju kapacitete za reorganizaciju od pada Sirta, posljednjeg uporišta svrgnutog čelnika, i smrti Moamera Gadafija prošlog tjedna.

"Prijetnja od organiziranog napada ostataka snaga Gadafijevog režima u osnovu je nestala. U ovom trenutku tamo nema prestalog zapovjedništva i mogućnosti nadzora koji bi doveli do povratka režima", rekao je Bouchard na konferenciji za tisak.

Bouchard je rekao da je Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) već počelo formirati policijske snage kako bi se riješilo pitanje sigurnosti u zemlji.

"To je vrlo velika zemlja. No iz naše perspektive mi zapravo razmatramo mogu li prijetnju riješiti snage NTC-a a naša je procjena u ovom trenutku da mogu", rekao je novinarima u Bruxellesu NATO je prošlog tjedna donio preliminarnu odluku da okonča svoju sedmomjesečnu vojnu kampanju u Libiji 31. listopada.

Očekuje se da će formalna odluka o prestanku operacija biti donijeta u srijedu.