c S
Dnevne novosti

Predstavnici pučkog pravobranitelja o problemima Roma u Sl. Brodu

25.10.2011 07:20 SLAVONSKI BROD, 24. listopada 2011.(Hina), Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja posjetili su prvog dana boravka u Brodsko-posavskoj županiji romsko naselje u Slavonskome Brodu.

Zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić rekao je kako je to naselje u kojemu Romi žive četiri desetljeća primjer nefunkcioniranja sustava. "Neki od objekata su u katastrofalnom stanju, nemaju infrastrukture, vodovod, struju. Tu žive obitelji s puno djece, a dio njih nema riješeno ni statusno pitanje, nemaju riješeno državljanstvo i takvo je stanje neodrživo", ocijenio je.

Pitanje je kako u ovom trenutku dobiti pomoć u svim oblicima - od građevinskog materijala i socijalnih prava do imovinsko-pravnih pitanja, rekao je Palić. Dodao je kako problemi s kojima se suočavaju Romi iz Slavonskog Broda do pučkog pravobranitelja uglavnom dolaze preko Informativno-pravnog centra (IPC), udruge koja građanima pomaže pravnim savjetima pri ostvarivanju prava.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji Ibrahim Gušani također smatra kako je sadašnje stanje neodrživo. Po njegovim rječima, za početak je potrebna dobra politička volja i osiguranje uvjeta za rad Vijeća romske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji.

"Nemamo ni ured za rad, a bez direktnog kontakta s ljudima ne možemo ni saznati koji su njihovi problemi", rekao je Gušani, koji smatra da bi uvjete za rad tog vijeća trebala osigurati Brodsko-posavska županija, što je dosad, bez obzira na njihove upite, ustvrdio je, prošlo bez konkretnog odgovora.

Kad je riječ o problemu vezanom uz dobivanje državljanstva, u Slavonskome Brodu ima oko stotinu takvih slučajeva, a u Brodsko-posavskoj županiji oko 500, rekao je Gušani. Romsko naselje u Slavonskome Brodu ima od 1600 do 1800 stanovnika, a za više od 1000 njih još nije riješen pristup pitkoj vodi i električnoj energiji.

Glavna zapreka je legalizacija tamošnjih stambenih objekata. Od tridesetak tisuća metara četvornih stambenog prostora tek je jedna šestina legalizirana.

Zahvaljujući potpori UN-ove Agencije za razvoj (UNDP) Ured pučkog pravobranitelja provodi projekt jačanja institucije pučkog pravobranitelja u okviru kojega je, među ostalim, predviđena posjeta gradovima i županijama kako bi se omogućio neposredan kontakt i pristup ovoj instituciji i građanima izvan Zagreba.

Tijekom boravka u Brodsko-posavskoj županiji razgovarat će s predstavnicima lokalnih tijela vlasti, nacionalnih manjina, nevladinih udruga aktivnim u zaštite ljudskih prava i medija.