c S
Dnevne novosti

Potpisana Pravila o suradnji autonomnih sindikata

26.10.2011 07:16 ZAGREB, 25. listopada 2011.(Hina), S ciljem bolje zaštite radnika, osam autonomnih sindikata izvan sindikalnih središnjica, koje okupljaju oko 60 tisuća zaposlenika, potpisalo je pravila o suradnji, a poziv za suradnju s porukom 'uz više zajedništva bolja je zaštita radnika' uputili su i drugim samostalnim sindikatima.

Pravila o suradnji potpisali su Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, Sindikat novinara Hrvatske, TEHNOS strukovni sindikat radnika HEP-a, Samostalni sindikat HRT-a i Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara.

O tome, hoće li zajedno ustrojiti novu sindikalnu središnjicu nisu se izjasnili, no napomenuli su samo kako će to ovisiti o događanjima na hrvatskoj sindikalnoj sceni.

Na ideju o suradnji došli su, kako su rekli, između ostalog i zbog nezadovoljstva radom aktualnih sindikalnih središnjica čijim je čelnicima, kako je rekla Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, "draža fotelja od vlastitog članstva".

Liderstvo nas ne zanima i učinit ćemo sve da vratimo obraz sindikalizmu, poručila je. Posebno ih, kako su poručili, zanima zakon o reprezentativnosti sindikata koji će određivati pravila igre i utvrđivati pravo pristupa pregovaračkom stolu, Gospodarsko-socijalnom vijeću, saborskim odborima i drugim institucijama važnim za zaštitu prava radnika.